Čitaj mi!

Četiri najveće zablude o margarinu

Ima li u margarinu transmasti i koliko je tačna tvrdnja da ga deli samo jedan molekul?

Možemo ih nazivati urbanim mitovima, dezinformacijama ili zabludama – svima je poznato da oko margarina već dugo kruže priče u koje je vrlo lako poverovati. Iako ih je lako osporiti, a nemoguće dokazati, one su ipak još uvek tu oko nas. Ima li margarin transmasti (zajedničko ime za nezasićene masti sa transizomernim masnim kiselinama, koje povećavaju rizik od koronarne srčane bolesti) i ima li istine u tvrdnji da ga od plastike deli samo jedan molekul, istraživao je zagrebački Jutarnji list.

1. Masti u margarinu nisu dobre?

Istina je da margarin sadrži masnoće, ali nisu sve masnoće iste. Masnoće u margarinu najvećim delom su nezasićene masne kiseline, a za njih se u nizu istraživanja pokazalo da imaju pozitivan učinak na zdravlje. Zato ih popularno nazivamo dobrim mastima. Najčešće ih nalazimo u biljnim uljima, a upravo od njih se margarin i proizvodi.

Sve su češći i margarini sa omega-3 masnim kiselinama, što je zapravo posebna kategorija nezasićenih masnih kiselina koje naše telo ne može proizvesti, a nužni su nam za život. Tako margarin sa omega-3 (poput omegola) ne samo da ne goji, nego čak doprinosi snižavanju krvnog pritiska, sprečava nastanak krvnih ugrušaka, pa time i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

2. Od plastike ga deli samo jedan molekul?

Potpuna besmislica! Plastika se sastoji od organskih polimera i proizvodi se najčešće od nafte ili plina, a margarin se proizvodi od jestivih biljnih ulja. Hemijski sastav može se izraziti formulama samo kod čistih stvari, poput vode (H2O znači da svaka molekula vode imaju dva atoma vodonika i jedan atom kiseonika).

Hrana koju jedemo po pravilu je mešavina različitih sastojaka, pa se njen hemijski sastav izražava kroz delove pojedinih komponenti. Delovi komponenti presudno određuju sastav stvari, a male varijacije u strukturi mogu značiti velike razlike u konačnom proizvodu.

Stoga razlika u broju i sastavu molekula ne govori baš ništa o konačnom izgledu ili učinku proizvoda. Najbolji primer je vodonikov peroksid (H2O2) koji koristimo kao antiseptik. Iako ga od vode deli doslovno samo jedan atom kiseonika, niko razuman neće poverovati da je voda opasna za zdravlje samo zato što je slična vodonik-peroksidu.

3. Pun je opasnih transmasti?

Nisu svi margarini isti. U samim počecima proizvodnje neki su imali visoke udele transmasti. Tada se uopšte nije znalo kakav je njihov uticaj na ljudski organizam. Tek u proteklih dvadesetak godina istraživanja su povezala transmasti s većom učestalosti kardiovaskularnih bolesti.

Proizvođači margarina brzo su reagovali, promenili standarde proizvodnje i počeli da koriste poboljšane procese. Rezultat su margarini od sirovina visokog kvaliteta, praktično bez imalo transmasti.

4. Povećava holesterol u krvi?

Upravo suprotno! S obzirom na to da se proizvodi od biljnih ulja i uopšte ne sadrži holesterol, margarin mogu konzumirati i osobe koje pate od povišenog holesterola u krvi. Saveti o izbegavanju masnoća u prehrani danas se smatraju pogrešnima, čak i potencijalno štetnima.

Većina stručnjaka za ishranu savetuje da nam masnoće čine do 30 odsto dnevnog unosa kalorija, kod dece čak i do 40 odsto, jer su masnoće najvažniji izvor energije za telo. Pritom bi dve trećine masnoća trebalo da čine nezasićene masne kiseline, a upravo je to količina masnoća koja je uobičajena u margarinima, navodi Jutarnji list.

broj komentara 20 pošalji komentar
(subota, 04. dec 2021, 05:30) - anonymous [neregistrovani]

Samo kazem

Sjajan je za suncanje, za izvlacenje modrica, za suva stopala . Provereno :)

(ponedeljak, 03. apr 2017, 13:02) - anonymous [neregistrovani]

Само кажем...

Требало би да под (макар) моралном одговорношћу објављујете овакве текстове и тврдње. Зашто детаљно не опишете процес добијања маргарина? Зашто не кажете да је хидрогенизован, а да притом морају да се створе транс-масне киселине које човеков организам не може да свари и тешко их избацује напоље? То су научне чињенице, доказане и поткрепљене аргументима. Поред свега тога се не квари, то је довољна сличност са пластиком која људима треба да предочи да не треба да га једу. Прочитаће ово неко ко не зна много о томе, због вас ће помислити да је маргарин здрав.

(četvrtak, 11. jun 2015, 11:39) - Volim puter [neregistrovani]

Volim puter

Da li je to "Dijamantu" opala prodaja, pa mora da ubedjuje narod da je ustvari zdrav???

(utorak, 09. jun 2015, 19:17) - anonymous [neregistrovani]

Закључак?

Вековима нико није обраћао пажњу на трансмасти, на факторе ризике, и шта да закључимо? Јављају се нова сазнања, указује се на "вековне" лоше навике, да би се мењале...шта је ту лоше?

(utorak, 09. jun 2015, 13:23) - anonymous [neregistrovani]

Razlika

Izmedju muskog i zenskog polnog hormona je u jednoj hemijskoj grupi.

(utorak, 09. jun 2015, 12:25) - Лучо Русофил [neregistrovani]

Комшијама ја не верујем

Недељно једном мажем домаћу маст на леба бели лукац и паприку три пута, маргарин путер и сличне индустријске производе мој нико није јео па ни ја сви су чили и здрави.

(utorak, 09. jun 2015, 11:56) - МТ [neregistrovani]

1000 пута

Опет испаде маргарин здрав. Мука ми је више од тога да се пласира неки производ на овај начин. Вековима је маслац коришћен, а сада одједном маргарин добар....

(utorak, 09. jun 2015, 11:23) - Aleksandar015 [neregistrovani]

Masti vs. UH

Povećan unos masti nije ni najmanje besmislen, ALI to podrazumeva smanjen unos ugljenih hidrata. I jedno i drugo predstavljaju izvore energije, a unositi i jedno i drugo u velikim količinama dovodi do gojenja. Postoje dijete (programi ishrane za mršavljenje) gde je unos oko 40% masti, 40% proteina i 20% UH (a to je jako malo u poređenju sa onim što inače jedemo).

(utorak, 09. jun 2015, 10:51) - Plastic Bertrand [neregistrovani]

po koji put...

... saznajemo da je crno zapravo belo i obrnuto...

(utorak, 09. jun 2015, 10:33) - Poslednji tango u ......! [neregistrovani]

Blagotvorno dejstvo margarina...

prvi je shvatio Marlon Brando!