Čitaj mi!

Geri Rosington, gitarista i osnivač benda „Linard Skinard“, preminuo u 72. godini

Gitarista Geri Rosington, jedini član američkog rok benda „Linard Skinard“ koji se pojavljuje na svim njegovim albumima, i poslednji preživeli originalni član benda, preminuo je u 72. godini.

U zvaničnom saopštenju benda „Linard Skinard“ stoji: „Sa našim najdubljim saučešćem i tugom moramo da vas obavestimo da smo danas izgubili našeg brata, prijatelja, člana porodice, tekstopisca i gitaristu Gerija Rosingtona. Geri je sada sa svojom braćom i porodicom ‚Skinard‘ na nebu i igra lepo, kao i uvek.“

Nije naveden uzrok smrti muzičara, koji je preminuo u nedelju, četiri meseca pre nego što je bend trebalo da krene na sledeću turneju. Rosington se decenijama borio sa zdravstvenim problemima, uključujući srčani udar 2015. i hitnu operaciju srca 2021. godine. Inače, on je preživeo avionsku nesreću 1977. u kojoj je poginulo nekoliko njegovih kolega iz benda.

„Linard skinard“, američka rok grupa poznata po izvođenju južnjačkog roka tokom sedamdesetih, najpoznatija je po pesmama Sweet Home Alabama i Free Bird. Članovi grupe su se dosta puta smenjivali, a jedan od glavnih razloga za to je bila avionska nesreća u kojoj su poginula tri člana.

Rođen u Džeksonvilu na Floridi 1951. godine, Rosington je u bendu od 1964. godine, kada je to bio trio pod nazivom "Me, You, and Him", sa basistom Larijem Džanstromom i bubnjarom Bobom Bernsom. Rosington je želeo da bude igrač bejzbola, ali nakon što je čuo „Rolingstonse“, umesto toga se okrenuo muzici.

Međutim, bejzbol ga je doveo do „Linard Skinarda“: Rosington, Berns i Džanstrom su na utakmici upoznali pevača Ronija Van Zanta, koji je igrao u rivalskom bejzbol timu, i zajedno dočekali jutro ispred kuće Bernsovih roditelja.

Nakon nekoliko promena imena, na kraju su se opredelili za „Linard Skinard“, nazvanom po Leonardu Skineru, strogom nastavniku u školi 16-godišnjeg Rosingtona. Skiner je imao nultu toleranciju za dečake sa dugom kosom – poput Rosingtona, koji je suspendovan i ubrzo je napustio školu.

Debi album benda objavljen je 1973. godine i sadržao je devetominutnu pesmu Free Bird, koja je postala jedna od njihovih najpoznatijih pesama . Rosington je koautor Sveet Home Alabama, hita sa njihovog drugog albuma, kao i nekoliko drugih pesama grupe, uključujući I Ain't The One, Things Goin' On, Don't Ask Me No Questions i Gimme Back My Bullets.

Godine 1977. avion u kojem je bio bend srušio se u Misisipiju. U nesreći su stradali Van Zant, gitarista Stiv Gejns, njegova sestra i rezervnau pevačica Kesi Gejns, pomoćnika menadžera puta Din Kilpatrik i oba pilota. Dvadeset ljudi u avionu je preživelo, uključujući Rosingtona, koji se iz nesvesti probudio pokriven vratima aviona.

Rosington je nadživeo nekoliko svojih kolega gitarista „Skinarda“, uključujući Alena Kolinsa, Eda Kinga, Hjuija Tomasona i Rikija Medloka.

Godine 2004. časopis Roling stoun je rangirao „Linard Skinard“ na 95. mesto na svojoj listi 100 najvećih umetnika svih vremena, a bend je uvršten u Rokenrol Kuću slavnih 2006.

Očekuje se da će se predstojeća američka turneja "ZZ Top"-om nastaviti uprkos Rosingtonovoj smrti.

Iza Rosingtona je ostala supruga Dejl Kranc – Rosington, njihove dve ćerke i nekoliko unučadi.