Čitaj mi!

Preminuo Tom Sajzmor, zvezda filma „Spasavanje redova Rajana“

Tom Sajzmor, glumac najpoznatiji po filmovima „Spasavanje redova Rajana“, „Pad crnog jastreba“ i „Vrelina“, preminuo je u 62. godini, potvrdio je u petak njegov predstavnik Čarls Lago. On je prošlog meseca hospitalizovan zbog pucanja moždane aneurizme.

Šezdesetjednogodišnji Tom Sajzmor je preminuo mirno u snu u medicinskom centru Sent Džozef u Berbanku u Kaliforniji, a s njim su u poslednjim trenucima bili njegova dva sina i brat Pol Sajzmor.

„Duboko sam ožalošćen zbog gubitka mog starijeg brata Toma. Bio je veći od života. Uticao je na mene više nego iko koga poznajem. Bio je talentovan, pun ljubavi, mogao vas je beskrajno zabavljati svojom duhovitošću i sposobnošću pripovedanja. Shrvan sam što je otišao i zauvek će mi nedostajati“, navodi se u saopštenju Pola Sajzmora.

Porodica je u ponedeljak saopštila da ih lekari obavestili da više nema nade. Takođe su im savetovali da, s obzirom na Tomovo teško zdravstveno stanje, razmisle o skidanju s aparata koji su ga održavali na životu.

Tom Sajzmor je rođen u Detroitu 1961. godine, a reputaciju je stekao zahvaljujući ulogama u ratnim i akcionim filmovima devedesetih i dvehiljaditih godina. Manje uloge sotvario je kao pripadnik snaga reda u filmovima Zločin na talasima i Prava romansa, a veće uloge kao detektiv u Rođene ubice, ali i kao član tima pljačkaša u Vrelini.

Prvu glavnu ulogu imao je kao detektiv u horor filmu Relikvija, u kojem čudovište počinje da ubija u muzeju. Zatim je dobio istaknutu ulogu u Spasavanju redova Rajana, kao zamenik komandanta Toma Henksa.

Glumio je i u Padu crnog jastreba, Splinteru i filmu Mark Felt: Čovek koji je srušio Belu kuću.

Ostvario je uloge i u serijama Odeljenje za pljačke i ubistva, Dr Vegas i Havaji 5-0. Godine 2017. pojavio se kao agent osiguranja Entoni Sinkler u seriji Tvin Piks.

Sajzmor se u Holivudu proslavio glumeći žestoke momke, ali javnost je često više zanimao njegov turbulentan privatni život.

Godine 2003. osuđen je zbog nasilja u porodici i pretnji svojoj tadašnjoj devojci Hajdi Flajs i osuđen na šest meseci zatvora. Ponovo je osuđen za porodično nasilje 2017. i dobio je tri godine uslovne kazne. Više puta je hapšen zbog upotrebe droge, a 2007. je osuđen na 16 meseci zatvora zbog posedovanja metamfetamina.

Bio je oženjen Mejv Kvinlan između 1996. i 1999. godine i ima dvoje dece.