Čitaj mi!

Legendarna glumica Branka Veselinović preminula u 105. godini

Najstarija glumica na svetu i legenda srpske glumačke scene Branka Veselinović preminula je u 105. godini. Tokom karijere duge osam decenija glumila je u više od 100 predstava i više od 50 TV serija i filmova.

Rođena 1918. godine u Starom Bečeju, Branka Veselinović je postala je jedna od najistaknutijih glumica na domaćoj sceni tokom svoje 84-godišnje karijere. Od 7. septembra 2022. godine, nakon smrti američke glumice Marše Hant, postala je najstarija glumica na svetu.

Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. Sa tek 19 godina, otišla je na praksu Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i igrala u predstavi Karlova tetka. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Umetničko pozorište u Beogradu.

Kao veoma mlada udala se za budućeg inženjera šumarstva Andonovića, ali je nešto kasnije on, kao američki državljanin, odlučio da se vrati u Ameriku, dok je ona ostala u zemlji, pa su se zbog toga rastali.

Samo godinu dana nakon što je prešla da glumi u Beogradu, nemački okupatori zatvorili su pozorište.

Posle okupacije glumila je u Narodnom pozorištu, a potom i u Jugoslovenskom dramskom gde se pojavila i u prvoj predstavi 3. aprila 1948. u komadu Kralj Betajnove.

U narednim decenijama igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta i ostvarila više od 100 uloga. Samo u JDP-u, svojoj matičnoj kući, odigrala je više od 40 uloga. Uloga Gine u Ožalošćenoj porodicu donela joj je Sterijinu nagradu 1964. godine.

U SAD je na engleskom igrala glavnu ulogu u predstavi Majka hrabrost i njena deca.

Dobitnica je mnogih priznanja za glumački i humanitarni rad, poput Ordena rada sa zlatnim vencem, Nušićeve nagrade za životno delo, Vukove nagrade, kao i Nagrade Mali princ za životno delo, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta.

Udala se za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića 30. septembra 1948. godine i ostala u braku sa njim sve do njegove smrti 2012. godine.

Iako nije imala dece, sa suprugom je osnovala Fond Branke i Mlađe Veselinovića za pomoć deci sa invaliditetom. Bila je poliglota i govorila engleski, ruski, nemački, francuski, češki, mađarski i italijanski jezik.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 09. feb 2023, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

Postovanoj Branki

Laka joj zemlja, bila je veliki covek i humanista

(sreda, 08. feb 2023, 19:30) - LUKA [neregistrovani]

OTISLA NAJSTARIJA

DRAGA BRANKA,HVALA VAM NA SVEMU.VELIKI SAM LJUBITELJ DRAMSKE UMETNOSTI I VAS ODLAZAK JE VELIKI GUBITAK ZA POZORISTE.NEKA VAM JE VECNA SLAVA I HVALA.POCIVAJTE U MIRU.

(sreda, 08. feb 2023, 16:40) - Ljuba [neregistrovani]

Osoba za ponos naciji

Otišla je velika BRANKA. Velika glumica i još veći Čovek. Pamtićemo je po dobroti kojom je zračila. Večnaja pamjat

(sreda, 08. feb 2023, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

Vecna slava

Ce ju pratiti do postojanja onih koji ju dobro pamte. Dali su neke danas nazovi "Glumice " i cule za nju, jer ona nije "proizvod" nekog Mike, zato je vrlo obrazovana, cenjena od svakog postojeceg ljudskog bica, zato, govorila je tolike jezike, zato je imala fond za pomoc unesrecenim, zato je srecno i dugovecno zivela. Nisu joj trebale hrpe para i zato je imala CAST i POSTOVANJE ! Neka joj je vecna slava i HVALA kao primeru dobrote !

(sreda, 08. feb 2023, 14:43) - anonymous [neregistrovani]

Mnogo je radila humanitarne stvari

Toliko je bila dobra i pomagala deci i drugima, da je vise znam po tome. Secam se i nekih njenih uloga. Moj licni susret sa njom na sajmu knjiga gde je prikupljala novac za humanitarnu pomoc mi je ostao u secanju vise nego sam taj put u Beograd i sajam knjiga. Zato zahvalnost sa moje strane dragoj Branki.

(sreda, 08. feb 2023, 14:15) - anonymous [neregistrovani]

Veselo vece

Davno nekad, kao djete, prije TV ere cuo za Branku Veselinovic, kad se familijarno sjedalo oko radija i slusalo Veselo vece.Pokoj joj dusi, zabavljala je generacije.

(sreda, 08. feb 2023, 13:16) - Ljiljana [neregistrovani]

Draga nasa

Neka ti je večna slava, generacije i generacije ćete sa ponosom spominjati

(sreda, 08. feb 2023, 11:39) - Зоран [neregistrovani]

Отишла је наша драга Бранка Веселиновић

Велика Жена, велика Глумица и велики Борац ...!