Čitaj mi!

El Čapova žena iza rešetaka – šta će biti sa narko-princezom Emom Koronel

Nekadašnja kraljica lepote, poznata i kao narko-princeza, supruga El Čapa, Ema Koronel (31), mogla bi da bude ključni svedok-saradnik u procesu razbijanja kartela Sinaloa u Meksiku.

Ema Koronel Aispuro uhapšena je na aerodromu u Vašingtonu u ponedeljak, zbog sumnje da je umešana u mrežu organizovane prodaje droge. 

Njen suprug Hoakin Guzman, za koga se smatra da je bio najmoćniji narko-bos na svetu, osuđen je 2019. godine na doživotni zatvor u SAD. 

Američki zvaničnici mogli bi da od Eme Koronel zahtevaju angažovanu saradnju za razbijanje mreže dilera droge, dok neki izvori tvrde da ona zapravo nije uhapšena već da se predala, upravo zato što želi sporazum o saradnji.

Koronelova i Guzman venčali su se kada je imala 18 godina 2007. godine, a većinu bračnog života El Čapo je proveo ili u zatvoru ili u bekstvu.

Kada se Guzmanu konačno sudilo 2019. godine, Ema je došla u centar pažnje javnosti, pružajući sa ćerkama bliznakinjama u sudnici podršku svom suprugu.

Uvek je bila maksimalno doterana i u dizajnerskoj odeći, čime je dodatno bila zanimljiva medijima.

Tada je odbila da sarađuje sa istražiteljima i podržala supruga koji je osuđen na doživotni zatvor plus 30 godina robije.

Posle zatvaranja Guzmana, Ema Koronel postaje slavna, prikuplja više od pola miliona pratilaca na društvenim mrežama, nastupa u rijaliti programima, a pokrenula je i sopstvenu liniju odeće. 

Američki istražitelji sada su uvereni da će pritiskom na Koronelovu konačno dobiti ključne informacije koje bi mogle srušiti kartel Sinaloa. Ona će na to možda pristati u zamenu za ublaženu kaznu.

Prema navodima tužiocima, Ema je pomagala u vođenju „carstva droge" svog supruga između 2014. i 2017. godine, a takođe je učestvovala u dve akcije njegovog bega iz zatvora.

Inače, Koronelova je čitavog života u svetu narko-kartela, odrasla je sa ocem i bratom koji su bili trgovci drogom.

„Kada se udala za Guzmana, koji je tada imao 50 godina, dve porodice su počele saradnju i njeni otac i brat bili su El Čapovi važni saradnici", kaže bivši šef DEA Majk Vidžil.

Dodao je da Ema Koronel može pružiti mnogo informacija koje mogu dovesti do američkih optužnica protiv članova kartela Sinaloa.

Ipak, i dalje je neizvesno da li će sada prihvatiti saradnju ili će nastaviti da podržava Guzmana. Vidžil smatra da su obe varijante moguće.

„Život bi joj bio u opasnosti ako sarađuje. Ali, njen motiv su njena deca. Ako ode u zatvor, sledi joj život bez njih", dodao je.

Kartel Sinaloa, koji je osnovan u Kulijakanu osamdesetih godina prošlog veka i kako tvrde vlasti SAD, iako je Guzman uhapšen, njegova moć raste i dalje mesečno „šalje" u SAD drogu vrednu milione dolara.

Koronelova je za sada iza rešetaka i preti joj najmanje 10 godina zatvora, a maksimalno - doživotna zatvorska kazna, uz novčanu od deset miliona dolara.

Nema informacija o datumu narednog saslušanja, pošto je prvo odloženo jer nije bilo prevodioca.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">