Čitaj mi!

Kolege i prijatelji opraštaju se od Mire Furlan

Kolege i prijatelji opraštaju se od Mire Furlan proslavljene filmske i pozorišne glumice. Mira Furlan preminula je u Sjedinjenim Američkim Državama 20. januara u 66. godini.

Odrasla je okružena knjigama, u porodici univerzitetskih profesora. Čaroliju dramske umetnosti otkrila je u detinjstvu, kao poliglota želela je da postane simultani prevodilac, ali tokom studija na Akademiji za kazalište, film i televiziju počela je da dobija prve uloge među kojima je Kate u legendarnoj seriji Velo misto.

U Hrvatskom narodnom kazalištu je igrala glavne uloge u dramskim klasicima, a na Dubrovačkim letnjim igrama bila je Ofelija u Hamletu reditelja Jiržija Mencla.

Prva filmska uloga – u Kiklopu, 1982. godine, donela joj je Zlatnu arenu. Sledila su remek-dela sedme umetnosti na ovim prostorima: Otac na službenom putu Emira Kusturice, filmovi Rajka Grlića, Lepota poroka Živka Nikolića.

Zdravko Šotra ističe da ćemo Miru Furlan zauvek pamtiti kao jugoslovensku glumicu u punom smislu te reči.

„Kada me je Živko Nikolić pozvao na sastanak u restoran 'Madera', tu sam se sreo prvi put sa Mirom Furlan. Gledao sam u nju kao omađijan. Nekoliko dana posle toga smo počeli snimanje filma Lepota poroka na Adi Bojani i imali smo predivnu saradnju. Imam sliku u mom stanu, Mira i ja, sa našeg venčanja u filmu. To sam zadržao kao nešto što me seća na jedan fantastičan projekat i jednu divnu, divnu, divnu osobu“, kaže glumac Milutin Mima Karadžić. 

Između Beograda i Zagreba, Balkana i SAD 

Bavila se i muzikom, a na snimanju spota koji nikada nije objavljen sredinom osamdesetih upoznala je ljubav svog života, talentovanog reditelja Gorana Gajića.

Živela je između Beograda i Zagreba, a 1991. godine, posle brojnih uvreda i pretnji koje je dobijala sa obe strane, napisala je „Pismo mojim sugrađanima“ i emigrirala u Sjedinjene Američke Države.

Mira Banjac seća se svoje imenjakinje kao odlične glumice: „Sjajan čovek. Ona je jedna velika tragetkinja bila. I privatno je nosila taj teret života“.

Uspešno je nastavila karijeru ulogama u serijama Vavilon 5 i Izgubljeni. U Los Anđelesu Mira Furlan snimila je muzički album Pesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni.

Po povratku u Hrvatsku igrala je Medeju u teatru „Ulisis“ Radeta Šerbedžije.

„Važno je reći da je Mira Furlan bila užasno briljantna osoba i briljantna glumica i svi su je voljeli i njeni partneri glumci i glumice, voljeli je režiseri, voljela je publika, voljela je filmska kamera“, istakao je Šerbedžija

Otišla je plemenita glumačka diva. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu igra se drama po njenom tekstu Dok nas smrt ne razdvoji, a poslednje ostvarenje i ulogu karijere Mire Furlan u filmu Pred nama gledaćemo na ovogodišnjem Festu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 23. jan 2021, 15:37) - anonymous [neregistrovani]

Boze koje oci.

Ovakve lutke se ne radjaju svaki dan.

(subota, 23. jan 2021, 14:10) - BB [neregistrovani]

Lepota i Porok

Lepota nas je napustila; polako ostaje samo Porok. Draga, tamo će ti biti bolje. I bićeš zauvek lepa.

(subota, 23. jan 2021, 07:40) - anonymous- [neregistrovani]

Upecatljivost

Najlepse oci na svetu,na licu adekvatne duhovne ekspresije - pamticu do kraja života kad god budem mislo o lepoti.

(subota, 23. jan 2021, 06:38) - Daniel Vlkov [neregistrovani]

Saucesce porodici

Naj bolje uloge su joj bile u "Lepota poroka", "Video jela, zelen bor" i u "Boljem zivotu".

(petak, 22. jan 2021, 21:07) - ZORAN [neregistrovani]

NIJE MOGLA

Talenat i lepota su krasili ovu izuzetnu glumačku ličnost. Teško je poverovati da se njen život ugasio. Ostaće njeni filmovi i druga glumačka ostvarenja, ali i to pismo kojim se prerarno oprostila od zemlje koju je volela i odbila da bude deo pakla za koji nije bila stvorena. Bila je i hrabra i nemoćna pred životom. Baš ono što krasi velike ljude.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">