Čitaj mi!

Pola veka bez Džimija Hendriksa

Navršava se 50 godina od smrti Džimija Hendriksa. Jedan od najuticajnijih i najtalentovanijih gitarista u istoriji rok muzike, rođen je 27. novembra 1942, a sa dvanaest godina, dobio je prvu gitaru, instrument koji je oblikovao čitav njegov život.

Hendriksovo inventivno i spretno sviranje, zajedno sa eksperimentisanjem, harizmatičnom scenskom ličnošću i raskošnim nastupom, pomogli su mu da postane jedan od najcenjenijih i najuticajnijih rok umetnika svih vremena. 

U mladosti je svirao je po klubovima u SAD dok ga nije čuo bivši basista grupe „Enimals" (Animals), Čas Čendler, koji je ponudio da mu bude menadžer i da sa njim pođe put Engleske, što je i učinio. 

Rođen u Sijetlu 27. novembra 1942. Džimi je osnovao svoj bend „Džimi Hendriks ekspirijens" (The Jimi Hendrix Experience), nakon što se krajem 1966. preselio u Veliku Britaniju.

Hitovi kao što su Hey Joe, The Wind Cries Mary, Purple Haze i drugi napravili su Hendriksa zvezdom u Engleskoj.

Njegov bend objavio je samo tri studijska albuma dok je Džimi bio živ - Are You Eksperienced, Akis: Bold as Love iz 1967. i Electric Ladiland iz 1968, ali ti zapisi i dan danas nastavljaju da inspirišu i izazivaju slušaoce i muzičare.

Hendriks je takođe svrstan među najdinamičnijim izvođačima uživo u istoriji roka.

Hendriks je imao samo 27 godina kada je tragično upreminuo u jednom londonskom hotelu 18. septembra 1970. godine.

Među njegovim legendarnim nastupima bili su setovi na festivalu pop u Montereju 1967. i Vudstok festivalu 1969. godine, od kojih je poslednji predstavio Džimijevu izvedbu The Star Spangled Banner.

Spektakularno izvođenje na Monterejskom festivalu stvorilo je od čuvenog gitariste svetski poznatu ličnost, nakon čega je prodao na milione albuma u Americi, dok su mu sve turneje bile rasprodate. 

Hendriks je primljen posthumno u Rock & Roll Hall of Fame, kao član  „Džimi Hendriks ekspirijens" 1992. U junu 2017. godine počastvovan je sopstvenim spomen-parkom u Sijetlu.

Njegova sestra, Dženi Hendriks, danas vodi Džimijevu muzičku zaostavštinu i redovno izdaje arhivske nastupe rok legende.

Hendriks je pažnju publike, pored odlične svirke, izazivao i time što je gitaru svirao zubima.

Džimijeva zvezda u Holivudu postavljena je 1994. godine.

Prestižni muzički časopis Rolling Stones 2005. godine postavio je Hendriksa na prvo mesto liste „100 najvećih gitarista svih vremena".