Čitaj mi!

Rada Đuričin: I dalje imam tremu

Na pragu još jedne pozorišne sezone, koja dolazi nakon duže pauze nego što su publika i glumci navikli, Rada Đuričin najavljuje tri predstave u kojima ima igra. Jedna od njih je komad „Vasa Železnova i drugi“ Maksima Gorkog u kojem je, pre četiri decenije, 86-godišnja glumica već igrala. Uprkos ogromnom iskustvu, Rada priznaje da treme ima i pred ovu premijeru.

Narodno pozorište u Beogradu slavi 150 godina postojanja. Sezonu u sredu, posle duge pauze izazvane epidemijom, otvara Vasa Železnova i drugi Maksima Gorkog. U njoj glumi jedna glumica, koja je ulogu u ovom komadu imala i pre više od 40 godina – Rada Đuričin. 

„Sa velikim zadovoljstvom hoću da najavim ovu našu predstavu i premijeru sa kojom počinje pozorišni život u Beogradu. Svi smo se zaželeli već da igramo, a i publika naša željna je da uđe u pozorišta, da uđe u bioskope, sve ono što već dosta dugo nije bilo moguće“, kaže proslavljena umetnica gostujući u Beogradskoj hronici.

Predstava je spektakl u kojem učestvuje 20 ljudi, što, u vreme koronavirusa, može da bude otežavajuća okolnost kod organizovanja proba.

Glumica ističe da se razlika osećala već na samom ulazu u pozorište gde stoji osoba koja svima meri temperaturu, a odmah do je bila bočica sa sredstvom za dezinfekciju ruku.

„Svi smo imali maske u toku proba, neko je mogao da izdrži duže, neko manje. Svakako, bilo je drugačije nego što je inače“, objašnjava Rada Đuričin.

Strah od koronavirusa nestaje kad počne proba 

Komentarišući strah od koronavirusa koji je kod nekih bio prisutan, nagrađivana umetnica ističe da njega nije bilo u njenom kolektivu: „Onog momenta kad počnemo da glumimo, uopšte se više niko i ne seti korone, potpuno bude normalna situacija. Sa velikim zadovoljstvom, srećni što možemo da igramo, guramo skroz, celu probu“.

Predstava Vasa Železnova i drugi, Maksima Gorkog svevremena je, objašnjava Rada, jer se bavi porodicom, odnosima u porodici i onim što to prati i u pozitivnom i u negativnom smislu, a to je večno.

„Pre 42 godine tu je bila Ljiljana Krstić, tada sam ja igrala Anu Zaharovnu, njenu ćerku, a sada tu ulogu igra Ljiljana Blagojević. Nas ima oko 20, tu je velika grupa mladih, sjajnih glumaca i momaka i devojaka. Zaista sa uživanjem sarađujem sa njima“, istakla je 86-godišnja glumica.

I posle svega treme ima 

Gošća Beogradske hronike priznala je da i posle decenija na sceni i pored ogromnog iskustva i dalje ima tremu: „Po prirodi svojoj sam tremaroš, što mi je jako žao jer je mnogo lakše kad si bez treme, ali naravno, to se prevazilazi, a s obzirom na to da sam ja toliko dugo u ovom poslu i smešno je da to kažem“. 

I druga pozorišta pripremaju premijere. Đuričin najavljuje predstavu koja će biti komentar Ljubiše Ristića na roman Veliki pad Petera Handkea.

„Tu ću se i ja pojaviti i radujem se toj saradnji. Volim atmosferu u 'Šećerani' gde ima tako mnogo mladog sveta željnog da igra, glumi“, naglasila je glumica.

Jedna od poslednjih uloga koje je imala pre koronavirusa je u predstavi o Koko Šanel Mala crna haljina Vjere Mujović. 

Rada Đurićčin pozvala je publiku da pogleda ovaj komad 25. septembra uz napomenu da je samo 30 karata predviđeno za prodaju zbog smanjenog kapaciteta prostora.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 20. okt 2021, 20:45) - student pojskić elman sarajevo 1980. kaleidoskop radio sarajevo [neregistrovani]

rada djuričin

sve najljepše povodom 150 godina narodnog pozorišta u beogradu i vama divo naravno bez jedne od puno drugih vrijednih za isto ovo ne bi imalo nema smisla
vjeran bivši student
Elman , Zenica

(sreda, 20. okt 2021, 20:36) - student pojskić elman sarajevo 1980. kaleidoskop radio sarajevo [neregistrovani]

rada djuričin

olovka piše srcem sokolski dom pozorište zenica Pavle minčinć Rada Djurčin
strah od letenja - Podgora RH Hrvatska sama Rada Djuričin
Kaleidoskop radio sarajevo - gost Rada Djuričin


(sreda, 20. okt 2021, 20:24) - student pojskić elman sarajevo 1980. kaleidoskop radio sarajevo [neregistrovani]

rada djuričin

samo osm( j ) eh zari vazduh
još
nada tinja u srca skutu
još
gori svijeća
u srcu skuta


(nedelja, 08. avg 2021, 02:26) - Zinka Solomun [neregistrovani]

Postovana, glumice, Radosna, gdjo.Duricin

Zelim od milja fa Vas pozdravim,
kao gledateljka na koju Vas rad i Vasa rijec,
uvjek iznova ostavi utisak,
utisak koji uputi,
uputi ka boljem i smjernijem u Zivotu,
mene,
kao obicne,
jednostavne zene,
ali sa Velikim utiskom,
Vaseg slavnog rada, i ostvarenja.!
Zivjeli Gdjo.Duricin!
Eto kako se desi i u zivotu obicnog covjeka da osjeti potrebu,
kazati rijec Velicine,
jednoj Vodilji slobodno bih rekla, plemenitosti,
kao sto ste Vi.
Ipak je i to uspjeh!
Hvala Vam postovana i rado gledana i slusana glumico,
Dobri covjece,Rado Duricin!

(utorak, 08. sep 2020, 04:31) - Nenad [neregistrovani]

komentar

Pa zar ta Rada nije u penziji?Odavno igra i koliko znam ima završena 2 fakulteta i vozi neki yugo često se može videti u muškom odelu i šalom oko vrata.