Čitaj mi!

Dragulji u krunama - glamurozni nakit koji su ovih dana pokazale evropske kraljice

Dve velike državne posete iznele su poslednjih dana neke impresivne komade nakita na svetlost dana. Evo šta su iz svoje bogate škrinje izvukle kraljice Holandije, Norveške i Danske.

Ova nedelja u Evropi protekla je u znaku dve velike državne posete. Holandski kraljevski par bio je u poseti Norveškoj, dok je danska kraljica boravila u Nemačkoj. 

Svečana državna večera, koja se obično priređuje na kraju prvog dana posete, bila je prilika za kraljevsko nadmetanje, pa su se kraljice mašile teškog oružja iz svojih bogatih arsenala.

Poseta holandskog kralja Vilema-Aleksandera i kraljice Maksime Norveškoj odlagana je više od godinu dana zbog globalne zdravstvene krize. Pomalo frustrirane zbog duge nemogućnosti da pokažu šta sve poseduju u svojim riznicama, kraljice su sada na svetlost dana iznele neke od remek dela raskoši iz svojih sefova. 

Kraljica Maksima, poznata po tome da nosi izuzetne primerke tijara i ogrlica iz bogatog trezora holandske kraljevske porodice, za ovu priliku odlučila se za "safirni komplet kraljice Eme". 

Kralj Vilem Treći naručio je ovu tijaru za svoju suprugu, kraljicu Emu, 1881. godine od holandske firme Mezon van der Štihel. Okvir je izmenjen 1928. a zatim i ponovo 2013. kako bi se omogućilo spuštanje centralnog elementa. Ova glamurozna tijara, osim 33 safira, ima i preko 600 dijamanata.

Glavni safir je veličine otprilike 44 karata. Maksima ju je nosila do sada više puta, između ostalog i na inauguraciji svog muža 2013. godine.

Osim tijare, nosila je i raskošne safirne minđuše, u obliku broja osam, napravljene od safirne tijare kraljice Vilhemine, te safirne narukvice i broševe od dijamanata sa priveskom od tanzanita.

Sve to je ukombinovala sa predivnom ponoćno plavom haljinom sa ogrtačem od tila,  koju je nosila i 2018. tokom posete Velikoj Britaniji. U svom stilu, sve je tako impresivno ponela, poput Pepeljuge iz bajke, da ste imali utisak da će, kad otkuca ponoć, sve nestati, a njena kočija se ponovo pretvoriti u bundevu!

No, ni norveška kraljica nije ostala dužna, pa je ovom prilikom odabrala bogate smaragde, kojima je kompletirala svoju svetlozelenu balsku haljinu. Reč je o tijari i propratnim draguljima "iz izgubljene imperije",  kompletu nakita poznatom kao "smaragdi princeze Žozefine".

Veruje se da je ova tijara, uz koju dolaze i par minđuša, ogrlica i dva broša, pripadala carici Žozefini, prvoj ženi Napoleona Bonaparte. Nakon njene smrti, tijara je završila kod njene unuke, kraljice Žozefine, supruge švedskog i norveškog kralja Olava Prvog. Odatle joj se gubi trag, ali se ponovo pojavljuje na nekim portretima švedske kraljice Sofije. Sofija je nakit poklonila  svom sinu Karlu od Švedske i snaji, oni zatim svojoj ćerki Marti, majci sadašnjeg norveškog kralja Haralda.

Tijaru sada nosi isključivo Haraldova supruga, kraljica Sonja i ona predstavlja pravo remek delo neoklasicističke epohe, sa simetričnim geometrijskim oblicima nebrojenih dijamanata i krupnih smaragda, poreklom iz Kolumbije. 

U originalnom kompletu uz tijaru su išli ogrlica i dva broša, ali su naknadno od krupnih smaragda sa ogrlice napravljene i minđuše.

Osim dve kraljice, na svečanom banketu izborom nakita nisu zaostale ni dve norveške princeze.

Tako je princeza Marta Luiz nosila prelepu raskošnu tijaru od ametista, koju je svojevremeno kralj Harald poklonio svojoj ženi,  a ona je potom prosledila njihovoj ćerki.

Krunska princeza Mete Marit nosila je decentnu dijamantsku tijaru, koju je imala i na svom venčanju sa prestolonaslednikom Hokonom pre 20 godina. Reč je o nežnoj tijari na kojoj su dijamanti nanizani u obliku cvetova tratinčice, ili bele rade.

Za to vreme, u Berlinu je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer priredio svečani banket u čast danske kraljice Margrete i njenog sina, prestolonaslednika Frederika. 

Dok je prva dama Nemačke za ovu prigodu odabrala skromnu zlatnu ogrlicu, danska kraljica nije propustila priliku da pokaže neke "kapitalce" iz svog sefa.

Danska kraljevska porodica ima jedan od najimpresivnijih trezora nakita u Evropi, a kraljica nije razočarala ni ovog puta. Ona je nosila dansku bisernu tijaru Poar, koja je ukrašena sa 18 krupnih bisera i dijamantima. 

Princeza Ingrid nosila je ovu tijaru na krunisanju kralja Džordža Šestog 1937, a princeza Margrete ju je imala na glavi 1953. za krunisanje kraljice Elizabete Druge. 

Pruski kralj Fridrih Vilhelm Treći poklonio je ovu tijaru svojoj ćerki, princezi Luizi od Holandije, za njenu udaju za princa Frederika od Holandije 1825. Ona ju je prenela svojoj ćerki, kraljici Luizi od Švedske i Norveške, koja je zatim prenela kraljici Luizi od Danske. Od 1925. biserna tijara pripada Danskom kraljevskom fondu i ne može se prodati ni pokloniti. 

Kraljica Margrete je na banketu uz tijaru nosila odgovarajuće minđuše, ogrlicu i broš od iste kombinacije bisera i dragog kamenja.

Za ljubitelje dragog kamenja i umetničkog nakita protekla nedelja je zaista predstavljala  u poslednje vreme retko viđen praznik za oči.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 13. nov 2021, 20:01) - anonymous [neregistrovani]

Plava krv

Jedina je ta Danska Margreta kraljevske krvi. Te druge dve su snahe i nekog drugog na njihovom mestu bi isto nazivali kraljicom, ali samo nazivali.

(subota, 13. nov 2021, 10:15) - anonymous [neregistrovani]

Prava kraljica

Tu je jedina "prava" kraljica ta danska kraljica Margareta. Ove druge su supruge kraljeva i samo titulitarno ih zovu kraljicama. Supruge kraljeva se mogu nazivati kraljicama ali muzevi "pravih" kraljica nikad, dobijaju titulu princ. Kralj zvuci "jace" od kraljice. U slucaju muzeve smrti ove dvije nece biti na prestolu nego njihova dijeca ili neko drugi u nasljednoj liniji. Ostaju princeze kao sto zovu holandsku Beatrix, donedavno "pravu" kraljicu.

(subota, 13. nov 2021, 06:11) - anonymous [neregistrovani]

Odlično.

Ovo može biti zanimljivo samo Amerikancima koji maštaju da se ožene ili udaju za monarhe,nama u Srbiji je ovo tema koja nam se prisilno nameće.Personifikacija jednog naroda u jednu osobu je jednostavno pogrešno.A to sto su pokrali i oteli po Africi ili Aziji je priča za sebe…pošteno,svojim radom nisu platili.