Anjes Bi – modna kreatorka zaljubljenik u umetnost

Slavu i novac stekla je u svetu modnog dizajna pod imenom Anjes Bi. Njena strast su umetnička dela, zato je poznata i kao kolekcionar. Omiljeni grad joj je Pariz, a nova adresa Galerija „Le Fab“.

„Le Fab“, novi prostor u živahnom 13. arondismanu, baš na trgu Žan Mišela Baskijata, koji joj je bio i prijatelj i najdraži umetnik, dom je kolekcije umetnina Anjes Bi, modne dizajnerke i ikone, koja je oblačila zvezde poput Dejvida Bouvija.

Novi, ogroman prostor čuva deo njene lične kolekcije, koja sadrži više od 5.000 radova, od Baskijata, Mana Reja, preko Nen Goldin i Dajane Arbus, do Vorhola i Kita Heringa.

„Kolekciju sam sastavila od radova mladih, nepoznatih umetnika. Nikada nisam kupila Džefa Kunsa za tri miliona. Kada sam kupila prvi Baskijatov crtež, uopše nije bio skup. Tek kasnije postali smo prijatelji“, objašnjava modna dizajnerka.

Izloženi radovi menjaće se svakih tri do četiri meseca, teme će biti različite. Naziv prve izložbe je Odvažnost, a to je dobro poznat koncept Anjes Bi.

Ova 79-godišnjakinja je debitovala u svetu mode sa 21 godinom, ali njena istinska ljubav bila je umetnost. I politika, rekli bi oni koji je dobro poznaju. Uvek bliska levici, ona je glasni zastupnik pravedne raspodele bogatstva.

Na prostoru od 1.400 kvadrata, pored galerije, muzeja, knjižare i prostora za izvođenje, „Le Fab“ sadrži i fond za stipendije, koji će doneti novu energiju 13. arondismanu, radničkom kraju koji je oživeo pre pet godina kroz urbane razvojne projekte samoodrživosti i postao popularan zahvaljujući kolektivnim projektima kakva je Biblioteka „Fransoa Miteran“ i pijaca „La Felisita“. Odluka dizajnerke da se smesti unutar ovakvog komšiluka deo je njenih napora da odbaci elitizam.

Francuska dizajnerka, kolekcionar, pokrovitelj filma i filantropista, uprkos svom kultnom statusu i međunarodnom uspehu brenda, nikada nije bila deo elitističkog modnog sveta. Isti stav ima i prema svetu umetnosti, pa će „Le Fab“ biti ispunjen brojnim projekatima koji pokazuju neiscrpnu kreativnu energiju ove dizajnerke.

broj komentara 0 pošalji komentar