Bolnica u Engleskoj uvela jednokratne hidžabe

Kraljevska bolnica u engleskom gradu Darbiju uvela je hidžabe koji su sterilni i za jednokratnu upotrebu u operacionim salama, a mogu ih koristiti doktorke i medicinsko osoblje kojima vera nalaže pokrivanje kose.

Mlada doktorka Fara Roslan, koja je muslimanske veroispovesti, došla je na ideju da bi korisno bilo imati sterilan hidžab za salu u kojoj se odvijaju operacije dok je bila stažista u Kraljevskoj bolnici u Darbiju.

Moguće opasnosti po zdravlje pacijenata od hidžaba koji bi nosila tokom celog dana bile bi svedene na minimum uz korišćenje istog takvog, ali sterilnog za jednokratnu upotrebu.

Ovakvi hidžabi mogli bi da budu uvedeni u čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu, ali iz Nacionalne zdravstvene službe Engleske navode da bi tu odluku trebalo da donesu bolnice.

Roslanova ističe da joj nije bilo prijatno da skida hidžab, ali da ulazak u salu sa komadom tkanine koji je nosila više sati pre toga nije dolazio u obzir zbog bezbednosti pacijenata. 

„Kompromis je morao da bude na sredini između pravila oblačenja koji joj vera nalaže i ljubavi prema boravku u operacionoj sali“, objašnjava doktorka Roslan.

Moguća rešenja dr Fara potražila je u rodnoj Malaziji, te predložila nadležnim bolničkim službama materijal i oblik tkanine.

Hirurg Gil Tijerni, mentorka doktorke Fare Roslan, kaže da je reč o prvoj ustanovi koja je u Ujedinjenom Kraljevstvu uvela ovakve hidžabe u svoje operacione sale.

„Ovo rešenje nije skupo i nadamo se da će efekat biti širokih razmera“, zaključila je dr Tijerni.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 21. dec 2019, 10:16) - anonymous [neregistrovani]

Sasvim ste u pravu

Ja neznam sta vama pojedinim smeta hidzab , kao da vas neko pita sta ce oni da rade u bolnicu , svaka im cas za ovako nesto moja podrska lep pozdrav svim razumnim ljudima sirom sveta .

(subota, 21. dec 2019, 08:53) - anonymous [neregistrovani]

Bravo.

Kad oni mogu da nameću svoju " "naftnu demokratiju" onda neka su odobrili ovaj prijedlog.
Žena je sigurno vrsni hirurg, a vi vrsni islamofobi ste u tome prvaci!

(subota, 21. dec 2019, 07:07) - anonymous [neregistrovani]

Нека

Нека, нека, треба да се навикавају.

(subota, 21. dec 2019, 05:42) - anonymous [neregistrovani]

Jesu vise dosadni

Sta je sledece? Astronauti?

(subota, 21. dec 2019, 01:38) - anonymous [neregistrovani]

Sta je sledece???

Mozda posebni doktori...

(subota, 21. dec 2019, 00:51) - anonymous [neregistrovani]

i sta sad

trebamo da se radujemo za ovu vest

(petak, 20. dec 2019, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

Horor

Horor ili komedija?