Kada su Srbi prešli na „evropski modni sistem“

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu proslavio je 69. rođendan otvaranjem izložbe „Moda u modernoj Srbiji“, Draginje Maskareli.

Studijska izložba „Moda u modernoj Srbiji“, predstavlja atraktivnu kolekciju mode i modnih detalja građanskog odevanja u Srbiji krajem 19. i početkom 20. veka.

Na rođendanskoj postavci izloženi su vredni modni predmeti koji se čuvaju u muzejskoj Zbirci tekstila i kostima.

Bogat izložbeni materijal svedoči o dinamičnim promenama modnog sistema u nekadašnjoj Srbiji. U zdanju Muzeja primenjene umetnosti, u kom je od osnivanja 1950, nekada su bili i prestižni modni saloni. Odelo ne čini čoveka, ali je nekada igralo određenu društvenu ulogu.

„Ova izložba zaista otvara jedan novi pogled predstavljamo modu u Srbiji kada društvo doživljava veliku transformaciju, od jednog društva koje je bilo pod turskom imperijom i koje nije ni znalo za modu, do transformacije slojeva građanskih, koji su osvajali i taj vid evropskog života i modernizacije“, rekla je direktorka Muzeja Ljiljana Miletić Abramović.

Pripadnici srpske građanske klase, gradili su vizuelni izgled prema evropskim uzorima, najčešće onim iz Pariza. Izložene su haljine, venčanice, prsluci, modni aksesoar – kape, pojasevi, torbice.

„Srbija u 19. veku, negde oko sredine, prelazi na evropski modni sistem i teži da se približi kulturnom modelu Evrope. Uzori posrtaju Beč, Pariz, za mušku odeće London, Italija, tako da se uticaji kombinuju i menjaju. Ali teži se da se približi kulturnom modelu Evrope po svemu, pa i po načinu odevanja“, izjavila je Draginja Maskareli.

Uz izložbu je i bogat prateći program – predavanja sredom i „Vođenja petkom“.

Prvo predavanje održaće kustos „Muzeja Viktorije i Alberta“ iz Londona Suzan Nort.

Moda u modernoj Srbiji, reprezentativna tematska izložba Muzeja primenjene umetnosti, otvorena je do kraja januara 2020. godine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 07. nov 2019, 14:09) - Stwfan [neregistrovani]

Istorija

Video sam devojku koja je je nosila kombinaciju moderno sa malo kodifikovanom verzijom starog srpskog prsluka i košulje. Prelepo nešto.

Naravno morao sam da prodjem i pitam gde je našla sve to na šta mi je devojka rekla ovo je moj stil i sama orepravljam staru nosnju

Svaka cast

(četvrtak, 07. nov 2019, 12:19) - DAN [neregistrovani]

Prvo

Ono prvo je bilo nalik na Turke a kasnije nalik na Zapad ! Sve se menja i ne može biti isto ! Da nije tako, išli bi kao u Srednjem veku a to je potpuno druga moda, različita i od prve a i od druge !

(četvrtak, 07. nov 2019, 09:49) - anonymous [neregistrovani]

Moda Beograda

Veoma lep i zanimljiv muzej ili izložba. U današnje vreme Srbijanke još uvek imaju svoj stil odevanja. Za nas Grke koji dolazimo u Srbiji i vidimo ih kako su obučene vidimo da razlikuju od nas u stilu odevanja. Tako da bih ja tamo nosila nešto a i kupila, a ovde malo čudno izgleda. Haha

(četvrtak, 07. nov 2019, 09:20) - anonymous [neregistrovani]

Која лепота!

Предивно а наше! И такву лепоту заменисмо за сивило западњака?