U Kini su hrizanteme simbol sreće

Raznobojne hrizanteme ovih oktobarskih dana ukrašavaju bašte, šepure se iz saksija i žardinjera po prozorima, parkovima, na uličnim ostrvima. U Kini je ceo jedan festival cveća posvećen baš - hrizantemama.

Hrizanteme poslednjih godina doživljavaju pravi bum. U našim krajevima nekada su smatrane za grobljansko cveće, ali u Kini one simbolizuju sreću, pa su vrtovi dalekog istoka bogato ukrašeni ovom raznobojnom biljkom.

Nekada su gajene samo žute, po čemu su i dobile nadimak „zlatni cvet“, danas su različitih boja, oblika i veličine cvetova.

Više od tri miliona hrizantema, loptastih formi i jasnih lepih boja, izloženo je na tematskom Festivalu u središtu kineske provincije Henan.

Višebojni novi hibridi, klasične kombinacije žutih, belih i ljubičastih cvetova, đule neobičnih boja, zimske ruže, osvajaju i one koji možda više cene neke druge vrste.

Biljke su stigle iz 15 zemalja, uključujući Holandiju, Italiju i Francusku. Ova svojevrsna kulturna i vizuelna gozba za ljubitelje cveća, traje mesec dana.

broj komentara 0 pošalji komentar