U Kaliforniji više nećete moći da kupite bundu

Kalifornija je postala prva američka država koja je donela zakon po kome će do 2023. godine biti zabranjena proizvodnja i prodaja predmeta od životinjskog krzna.

Zakon, koji je potpisao guverner Gevin Njusom, zabranjuje prodaju i izradu odeće, cipela i tašni od životinjskog krzna, čime je Kalifornija postala prva američka država koja uvodi takvu zabranu, prenosi Bi-Bi-Si.

Ovaj potez kalifornijskih vlasti pozdravile su grupe koje se bave zaštitom prava životinja, koje su već duže vreme apelovale da se donese ovakav zakon.

Po novom zakonu, prodavci će i dalje moći da trguju polovnom odećom ili dekorativnim predmetima od krzna. Zabrana se takođe neće primenjivati na veštačko krzno, koje se uglavnom pravi od plastike. Takođe se ne odnosi na kožu, krava, jelena, ovaca i koza, kao i preparirane životinje.

Kazna za kršnje ove zabrane biće 500 dolara, a u slučaju ponovljenog dela 1.000 dolara.

Njuson je potpisao i zakon kojim se zabranjuje učešće većine životinja u cirkusima, osim mačaka, pasa i konja. Zakonom je izuzeto i učešće životinja na rodeima.

Odluku je kritikovao portparol Saveta za informacije o krznu Kit Kaplan, rekavši da je to deo „radikalne veganske agende u kojoj je zabrana krzna prvi korak za druge zabrane o tome šta ćemo da nosimo ili da jedemo“.

Prošlog maja modna kuća „Prada“ je saopštila da će prestati da upotrebljajva krzno od sezone proleće-leto 2020. godine, dok je britanski „Selfridžis“ najavio da će zabraniti prodaju egzotične životinjske kože od februara naredne godine.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 19. okt 2019, 22:49) - anonymna GR [neregistrovani]

Eko

Ljudi su nekad ubili životinje da bi koristiti kožu i sve da bi se utopili. Sad ima drugih rešenja. Ostavite životinje da žive!

(nedelja, 13. okt 2019, 19:21) - SR kabaljero [neregistrovani]

E sad ima da im se smrkne

Kad Kinezi i Turci zamene pravo krzno za sinteticko! Maa nema da primetis!

(nedelja, 13. okt 2019, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

Крзно

Надам се да ће брзо да прошире забрану и да више не смеју да се продају предмети од коже. Од сада гумене или пластичне ципеле, плетени опасачи, торбе од скаја и слично. Мало сутра.

(nedelja, 13. okt 2019, 16:36) - anonymous [neregistrovani]

Kada ....

...kada ce se u pomenutoj drzavi i njoj susednoj ,doneti zakon da se radniku dodele veca prava ,osiguranja ,da se covek shvati kao ljudsko bice ,a ne kao potrosni WCpapir i rob ,kada ce imati zdravstvenu zastitu koja dolikuje coveku ,zivom bicu....

(nedelja, 13. okt 2019, 16:09) - anonymous [neregistrovani]

Uuu bre

Setili se a oni su upravo najvise pobili te divljaci od 16 veka pa naovamo.

(nedelja, 13. okt 2019, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

Браво

Браво!