Čitaj mi!

Sa legendarnim Stjepkom Gutom, Big bend RTS ulazi u novu sezonu

U klubu RTS-a predstavljena je nova sezona Big benda RTS-a. U jubilarnoj, 75. koncertnoj sezoni vest je i da se Stjepko Gut vraća na čelo orkestra kao šef-dirigent.

Sa legendarnim Stjepkom Gutom nastavlja se dosadašnji odličan timski rad, ali rad usmeren na temelje džez muzike, na nasleđe orkestara Kaunta Bejzija i Djuka Elingtona, sa značajnom ulogom solističkih deonica i tradicijom fraziranja. To je, ukratko, rad na velikim projektima u okviru kojih se znanje, kao mudrost, prenosi na mlađe.

„U umetnosti je odakle dolazimo, ta baza je izuzetno važna, jer to je nasleđe kako su Big bednovi, koje je to fraziranje bilo, kako su se aranžmani razvijali. I jednostavno, pristup toj muzici je bitan. Ovaj orkestar je spreman da upije, ovi mladi, nešto od te tradicije“, navodi Stjepko Gut, šef-dirigent Big benda RTS.

Barem jednom mesečno,osmišljen je program sa raznovrsnim tematskim okvirima. Sa jedne strane, gosti su poznati evopski džerezi, višegodišnji sradnici našeg Big benda, sa druge mladi autori i izvođači.

„Verujte mi, Big bednd ovo što sada plasira je na najvećem nivou svetskog sviranja. S druge strane, ne samo što je naš, gospodin Stjepko Gut, već muzičar s takvim kredibilitetom i svojom biografijom, trenutno ne postoji u Evropi. Šta dalje reći“, naglašava Dragoslav Stanisavljević, direktor Muzičke produkcije RTS.

O kojoj vrsti povezanosti i timskog rada je reč, neformalno se čulo u uvodnom nastupu novopostavljenog šefa-dirigenta. Bila je to neka vrsta dobrodošlice u orkestar.

Nova sezona donosi i premijere – prvi put sa Vasilom Hadžimanovim, prvi put sa narodnim orkestrom RTS. Posle trodogišnjeg odlaganja – regionalni Big bend – naš uz podršku slovenačkog i hrvatskog, naslovljen Džambo Big bend.

Naredni koncert je nastup sa gostima profesorima sa akademije u Gracu 28. februara za koji, statistika kaže, da je peti rasprodati u nizu na Kolarcu. I to je dobra najava za ovogodišnju sezonu.