Čitaj mi!

Na Festivalu „Eurosonic Noorderslag“, predstavljena grupa „E play“

Na holandskom „Eurosonic Noorderslag“ festivalu (ESNS), koji se ove godine održava u digitalnom formatu, u muzičkom programu predstavljena je i srpska alternativna rok grupa „E play“. Grupu je ove godine predložio Radio Beograd 1, koji je deseti put, među 22 evropske radio stanice javnih medijskih servisa Evrope- učesnik ove značajne manifestacije.

„Eurosonik festival", najveća evropska muzička platforma, održava se ove godine digitalno, od 13. do 16. januara 2021. godine. Organizatori su ranije najavili da neće odlagati i otkazivati manifestaciju (koja se godinama održavala u holandskom gradu Groningenu), kako bi nastavili svoju misiju- promocija nove muzike i unapređenje, afirmacija evropske pop-rok scene i autora.

Festival je osnovan 1986. godine, kao jednodnevni festival za promociju holandskih i belgijskih bendova. Od 1999. godine, učesnici „Eurosonik festivala" su radio stanice javnih medijskih servisa Evrope- koje su članice EBU (Evropske radio difuzne unije).

Ujedinjeno nastupaju, kako bi doprineli razvoju, intenzivnijem povezivanju i većoj ekspanziji evropskih muzičkih scena u oblasti pop-rok muzike. Svi nastupi muzičara na „Eurosonik festivalu" emituju se i putem razgranate mreže "Euroradija", za auditorijum čitave Evrope i šire.

Radio Beograd 1 po pozivu učestvuje na ovoj manifestaciji već deset godina i to je status najboljeg medijskog partnera u regionu. Time stiče pravo na emitovanje programa festivala uživo, u programu „Euroradija", na kome se emituju i koncerti (tom prilikom snimljeni) bendova, koje su predložile radio stanice- učesnice „Eurosonik festivala".

Prošle godine, takvu priliku dobili su bendovi "Buč Kesidi" i "Ljubičice i kompanija", a događaj je održan na 20 lokacija, učestvovalo je više od 200 bendova ... Ove godine onlajn, zbog pandemije koronavirusa.

Predlogom Radio Beograda 1, predstavljeni su članovi benda „E play". Muzički sastav uspešan na domaćoj sceni, postoji oko dve decenije. Svoje predstavljanje na ovogodišnjem "Eurosonik festivalu", pripremio je u legendarnom tonskom "Studiju 6", Radio Beograda i u ambijentu svog studija.

"Uprkos okolnostima, naš bend je i veoma aktivan. Ponosni smo što smo učestvovali na ovom, veoma značajnom evropskom festivalu i pohvale samo pristižu", ističu članovi benda.

Predstavljanje muzike našeg benda auditorijumu ovog festivala i čitave Evrope putem „Euroradija" imali smo zahvaljujući predlogu Prvog programa Radio Beograda", istaklaje Maja Cvetković, članica benda. 

Članovima benda je žao, jer nisu fizički mogli da učestvuju, da sviraju tamo, pred publikom u Groningenu, kao izvođači ranijih godina ...

"Prilagođavamo se novim okolnostima i baš smo zadovoljni - stranci odlično reaguju na nas i puno ljudi nas je tagovalo, na različitim društvenim mrežama. Stičemo novu publiku. To je svakako dobar znak", rekla je Maja Cvetković iz benda „E play".

„Eurosonic Noorderslag" trajaće do 16. januara, a festival osim muzičkog, uvek ima i vrlo bogat konferencijski program, koji se ove godine takođe odvija u digitalnom formatu.

O Eurosonik festivalu 2021. godine kao i o utiscima novinara evropskih radio stanica o predstavljanju benda „E play" na festivalu Eurosonik 2021, u narednim danima detaljnije će izveštavati Katarina Epštajn, urednica i autorka emisije "Pop karusel" (Radio Beograd 1), koja redovno prati i izveštava sa ovog evropskog festivala.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">