Čitaj mi!

Zašto danas Gugl „peva“ marijači hit "Cielito lindo"

Ako se pitate zašto iz „Gugl“ znaka ceo dan dopire melodija čuvene meksičke pesme "Cielito lindo", odgovor je jednostavan – danas marijači slave svoj dan, a „Gugl“ daje svoj doprinos.

Današnji „Guglov“ video-dudl predstavlja jedan od najpoznatijih elemenata bogate meksičke kulture: marijačije, ansambl muzičara koje ne možete pomešati ni sa jednim drugim ako ste jednom imali prilike da ih čujete ili vidite.

Reč je o maloj grupi muzičara obučenih u meksičke nošnje. Repertoar obuhvata veliki broj narodnih pesama ili onih koje su verne tradicionalnoj muzici Meksika.

Marijači su od 2011. godine na Uneskovoj listi svetske nematerijalne kulturne baštine. Kao svoj dan obeležavaju 24. novembar.

Zabeleženo je da su se pojavili u centralnom delu Meksika sredinom 19. veka, ali kako je došlo do razvoja ovog načina nastupanja ansambala niko ne može da kaže sa sigurnošću.

Ono što se zna je da su osnovu ovakvih sastava najpre činili gudači, zatim je uključeno pevanje, a na kraju i limeni duvački instrumenti poput trube.

Poslednjih decenija primetan je upliv drugih muzičkih pravaca od džeza do regea.

U video-dudlu svetskog internet pretraživača boj jedan danas je jedna od najpoznatijih marijači numera – Cielito lindo.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">