Čitaj mi!

Šta kaže zakon – čija je Ekatarina Velika i ko sme da koristi to ime

Spor oko imena konkursa „EKV, tvoja pesma“, odnosno prava na korišćenje imena naše čuvene grupe izazvao je mnogo reakcija u javnosti. To je ujedno produbilo i pitanje o zaštiti autorskih prava kod nas.

Pisana i govorna, dramska, muzička, filmska, dela likovne umetnosti i fotografije – zajedničko im je da su autorska dela i podležu određenim odgovornostima i zaštiti.

„U zakonu jasno piše da intelektualnu svojinu nečiju može da koristi i drugo lice pod uslovom da mu vlasnik autorskog prava intelektualne svojine da odobrenje za to. To se zove ugovor o licenci. Ugovor o licenci se potpisuje između vlasnika autorskog prava ili intelektualne svojine i samog korisnika“, navodi advokat Nikola Travica.

Grupa „Ekatarina Velika“ je ostavila dubok trag u našoj muzici, to ime i danas živi, pa i kao tema polemike. Iz Zadužbine „Milana Mladenovića“ tvrde da je on još 1985. godine zaštitio ime EKV.

„Postoji više ciljeva. Jedno je očuvanje Milanovog lika i dela, zatim zaštita Milanovih autorskih prava i podsticanje umetničkog stvaralaštva kroz nagradu 'Milan Mladenović' koju smo ustanovili prošle godine i kroz neke druge akcije“, objašnjava Maja Maričić iz Zadužbine „Milana Mladenovića“.

U svom saopštenju u slučaju optužbi za zloupotrebu zaštićene intelektualne svojine,  Izdavačka kuća „Maskom“ navodi:

„Što se tiče konkursa 'EKV tvoja pesma', apsolutno je netačna insinuacija da je raspisan u ime Milana Mladenovića i EKV grupe. Odrednica EKV je vid obaveštenja zainteresovanim umetnicima o tome kakva vrsta i kvalitet muzike je potreban za učešće na konkursu i nije upotrebljena u komercijalne svrhe“.

„Zašto se onda konkurs ne zove Majkl Džekson ili Madona ili Elvis Prisli? Zato što bilo gde u svetu to ne možete da uradite. I u svetu i kod nas zna se šta su patenti, zna se šta su žigovi, zna se šta je zaštita imena“, naglašava Nikola Jovanović, upravnik Zadužbine „Milana Mladenovića“.

Slučajevi preuzimanja žiga ili imena nekog muzičkog benda poznati su i u svetu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 20. okt 2020, 15:54) - N. [neregistrovani]

...

Ruska carica se nije zvala Ekatarina....

(utorak, 20. okt 2020, 08:47) - Zoran71 [neregistrovani]

Istina

Secam se da su ovu grupu svi muzicki kriticari ocrnili a sad isti ti pricaju da je kultni bend.

(utorak, 20. okt 2020, 06:57) - anonymous [neregistrovani]

Плагирани плагијатори

Ко је уопште допустио "заштиту" имена руске царице у корист једне музичке групе? Ко је могао да дâ тој истој групи монопол на трословну скраћеницу?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">