Čitaj mi!

TV kritičarka hrvatskog portala tvrdi da je „Pesma za Evroviziju“ prešišala „Doru“

Zrinka Pavlić u svojoj TV kritici na hrvatskom Tportalu kaže da možda Luk Blek nije bolji od hrvatskog predstavnika, „Leta 3“, ali je srpski izbor „Pesme za Evroviziju“ bolji šou od „Dore“.

Zrinka Pavlić u svom tekstu kaže da je i na festivalu „Pesma za Evroviziju“ bilo apsurdno smešnih trenutaka, tragično loših pesama i kiča, ali da se vidi da u Srbiji vole „Evroviziju“, da shvataju šta je i kakva je, i da joj se baš kao takvoj istinski raduju.

„I zbog toga im je šou bolji nego naš“, tvrdi kritičarka.

„Jest da susjedi imaju relativno recentno iskustvo s organizacijom 'velikog' 'Evrosonga', ali isto je tako činjenica da smo i 'mi' i 'oni' skloni sličnoj estetici (da ne kažem 'estetici'), da i jedni i drugi preozbiljno shvaćamo 'Evrosong‘ pa se dobrim rezultatima previše dičimo, a zbog loših se smiješno ljutimo, a da ni jednima ni drugima lokalni izbor za predstavnika baš ne predstavlja najbolje iz domaće glazbene produkcije. U čemu je onda fora?“

Pavlićeva zaključuje da „Pesma za Evroviziju“ ne pati od „umišljene veličine“, kao hrvatska „Dora“. Za početak, hvali tačku u kojoj su voditelji i pevački i plesački izveli jednu od pesama britanske pobednice na „Pesmi Evrovizije" Making Your Mind Up' Bucks Fizza, kao i to da smo imali priloge o istorijatu „Evrosonga“, pa i revijalni deo posvećen „Bitlsima“, s obzirom na to da oni potiču iz Liverpula u kome se održava ovogodišnje takmičenje.

„Drugim riječima, susjedi su šou osmislili u okviru onoga kamo idu i zbog čega se natjecanje održava, ne inzistirajući da svijetu (a zapravo zgroženoj domaćoj publici) pokažu 'kako se to radi' i 'pogledajte kakvi smo mi genijalci'. Mnogo normalnije, pametnije i zanimljivije. Eh, da. Bio je i prilog o scenama eurovizijskih natjecanja, u kojem su se malo i pohvalili svojom scenom u Beogradu 2008, ali je i to bilo u okviru naklonosti 'Evrosongu', što je ipak ljepše od bezveznog urlanja o tome kako smo 'u prekrasnoj dvorani' samo zato da publika počne urlati na tribinama.“

Voditelji su, po mišljenju kritičarke, imali boljih i lošijih momenata, ali se nisu bavili sami sobom, nego šouom i takmičarima.

Što se pak pesama tiče, Pavlićeva smatra da je „Pesma za Evroviziju“ inkluzivnija, otvorenija, spremnija da prihvati ono što „Evrosong“ danas jesete, spremnija je i na prihvatanje „drugih i drugačijih“.

„Teško je zamisliti da bi na 'Dori' u finale bio pripušten momak kao Jovan Živadinović Džipsi, čijeg su momka čak u bekstejdžu mediji naveliko intervjuirali i zapitkivali za podršku. Dežurni autoriteti za muškost vjerojatno bi imali komentare i na pobjednika Luke-a Black-a, njegov nježno-darkerski imidž i tankoćutnu izvedbu visokim glasom, a sigurno bi bilo i reakcija na mejkap influencera Filarrija. Policija za ukus, urbanost i očuvanje 'građanskog' vjerojatno bi na 'Dori' negodovala i na jednog od favorita – Princa od Vranja i njegovu bliskoistočno inspiriranu 'Cvet s istoka', ali bi zato sigurno zapljeskali Nađi, koja se zvukom svoje pjesme 'Prvi ožiljak na duši' totalno isfurala na Tejlor Svift, baš kao i 'naša' Mia Dimšić. Duo Grand, na primjer, izveo je manevar kombinacije popa i opere, slično kao i 'naš' Žak Houdek prije nekoliko godina, ali se oni, za razliku od Žaka, nisu shvaćali smrtno ozbiljno pa su sa svojom presmiješnom pjesmom i nastupom ispali totalne legende.“

Za pobedničku pesmu Samo mi se spava Luka Bleka, Zrinka Pavlić smatra da je zanimljiva, sa svojom pričom, vizuelnim i muzičkim identitetom, mada možda nije bolja od riječkog „Leta 3“, mada misli da je muzički modernija.

„Ali 'Pesma za Evroviziju' definitivno je bila bolja od 'Dore'. Ako ništa drugo – a ima i podosta drugog, uključujući i scenu, koja ovdje nije bila opasnost od epileptičkog napada – u finalu šoua vidjelo se da su ga radili ljudi koji vole 'Evrosong‘ za ljude koji vole 'Evrosong'. A već je samo to dovoljno da nas susjedi prešišaju“, zaključuje TV kritičarka.