Čitaj mi!

Film „Da li ste videli ovu ženu?“ nagrada kritike na festivalu nezavisnog filma u Ženevi

Ostvarenje „Da li ste videli ovu ženu?“ Matije Gluščevića i Dušana Zorića, napravljen u koprodukciji "Non Aligned Films"-a i Radio-televizije Srbije, osvojio je nagradu kritike na 24. Međunarodnom festivalu nezavisnog filma "Black Movie" u Ženevi, što je ujedno i glavna nagrada festivala.

Black Movie festival nastao je početkom devedesetih godina s ciljem da evropskoj publici predstavi filmove nastale u Africi. Festival je tokom godina širio horizonte i danas prikazuje veoma živu i vibrantnu kinematografiju iz celog sveta često zanemarenu od strane komercijalnih i velikih festivala.

Glavnu nagradu festivala dodeluje žiri filmske kritike i grad Ženeva za izuzetna i odvažna filmska ostvarenja koja odlikuje iskrenost, autorska hrabrost i velika kinematografska vrednost.

Povodom nagrade u Ženevi, Matija Gluščević i Dušan Zorić, reditelji filma, navode da su veoma srećni zbog osvajanja ove važne nagrade u Ženevi.

„Nismo mogli bolje da zamislimo početak ove godine. Imali smo priliku da posetimo Ženevu i festival i proveli smo sjajno vreme tamo.“

Podsećamo da će specijalna projekcija filma Da li ste videli ovu ženu? biti održana u nedelju, 5. februara u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) kada će sa ekipom filma biti održan razgovor.

Da li ste videli ovu ženu? u 2022. godini privukao je veliku pažnju publike i filmske kritike. Film je osvojio Gran-pri „Aleksandar Saša Petrović“ na 28. Festivalu autorskog filma (FAF), a autorima je pripala i nagrada za najbolju režiju na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku (Tajland). Svetska premijera održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji na kojem je Olga Košarić, montažerka ovog ostvarenja dobila specijalnu priznanje u kategoriji umetnika do 40 godina.

Da li ste videli ovu ženu? je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. Glavnu ulogu u filmu tumači jedna od najangažovanijih glumica regiona Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 02. feb 2023, 00:20) - ČajnaMatk [neregistrovani]

Osvrt

Čestitke za Film Je li netko vidio ovu ženu