Čitaj mi!

Pored „Puta vode“ drugi blokbasteri kao da imaju amaterske specijalne efekte

Tek nekoliko ovogodišnjih blokbastera može da oduševi publiku izgledom na velikom platnu. Među njima je bez sumnje prvi na spisku nastavak „Avatara“. Za to je najzaslužnije snimanje tri-de kamerama i „potapanje“ ekipe.

Posle višegodišnje dominacije Marvelovih filmova i drugih visokobudžetnih blokbastera, stiže dašak svežeg vazduha kada je reč o upotrebi vizuelnih efekata, piše Biznis insajder.

U julu je portal Ringer pisao kako „Marvel ima problem sa vizuelnim efektima“. Istog meseca, umetnik koji je radio na Marvelovim filmovima napisao je oštar tekst za Valčer, navodeći da Marvel preopterećuje kuće za izradu vizuelnih efekata i zahteva promene u poslednjem trenutku.

Naravno, nema samo Marvel problem sa manjkom kvalitetnih stručnjaka za izradu vizuelnih efekata, ali pošto je u bioskopima u proteklih godinu dana bilo više Marvelovih ostvarenja nego bilo koje druge franšize, ti filmovi su dobri za početak analize.

Problemi sa kojima se suočavaju autori Marvelovih filmova odraz su stanja kod svih visokobudžetnih ostvarenja trenutno.

Tek nekoliko ovogodišnjih blokbastera može da oduševi publiku izgledom na velikom platnu, što je tužno kada se ima u vidu da se filmska industrija bori svim silama da se oporavi od pandemije.

Kadrovi pod vodom za bolje rezultate 

Put vode izgleda tako dobro na bioskopskom platnu upravo zbog toga što Kameron nije štedio na podvodnim kadrovima.

Umesto da snimaju ispred plavih ili zelenih zidova, Kameron i njegova ekipa razvili su podvodnu tehnologiju snimanja i glumačku ekipu tokom većeg dela snimanja „potopio“ u rezervoar od 900.000 galona (3,4 miliona litara) vode.

Komentarišući zašto je to uradio, Džejms Kameron rekao je: „Ne znam. Možda da bi izgledalo dobro?“.

Šlag na torti je činjenica da je film sniman tri-de kamerama.

Nakon uspeha Avatara, mnogi filmovi početkom druge decenije ovog veka pretvoreni su u tri-de ostvarenja u postprodukciji, vozeći se na talasu koji je na kraju nestao.

„Mislim da su studiji uprskali. Samo da bi uštedeli 20 odsto troškova za tri-de išli su sa naknadnom konverzijom, koja film uzima iz ruku stvaraoca i stavlja ga u postprodukcijski proces koji je dao loš rezultat“, rekao je Kameron za Tajms komentarišući sudbinu tri-de tehnologije posle Avatara.

Put vode pravljen za bioskope 

Na kraju krajeva, Put vode napravljen je za bioskope i bila bi greška ne pogledati ga tamo zbog njegovog eventualnog izdanja za kućnu zabavu ili na platformi Dizni+.

Postoje i drugi filmovi koje je ove godine trebalo gledati u bioskopu, na primer Top gan: Maverik

Međutim, Put vode napravljen je u više formata nego bilo koji drugi film koji se ovih dana prikazuje u bioskopima, od tri-de verzije preko vrhunskih velikih formata kao što je Imax, pa sve do visoke brzine kojom se smenjuju kadrovi. (Za neupućene, veća brzina kadrova treba da učini da sekvence sa teškim efektima izgledaju glatko.)

Publika shvata da su ovi vrhunski formati najbolji način da se vidi Put vode.

Samo u SAD, u četvrtak, film je zaradio 17 miliona dolara, a 61 odsto te sume dolazi od formata tri-de i Imax, navodi kompanija „Dizni“. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 03. feb 2023, 10:11) - anonymous [neregistrovani]

Prosveta

Zasto se pre 30 i vise g. u skoli muva cula kolika bila disciplina rad red i odgovornost.Ko rusi skolstvo da je sve vise nasilje i nema kazni deci se sve dozvoljava posebno deci bogatih roditelja

(četvrtak, 02. feb 2023, 16:45) - Dejan Vukovic [neregistrovani]

Vise od dobrog iznenadjenja

Jos jedan odlican film! Skoro sam gledao sa decom u bioskopu i bas me je podstakao na razmisljanje.I mi ljudi bismo morali kao avatari da cuvamo jedinu planetu koju imamo i da koristimo hidrogenizovanu vodu a ne da unistavamo sve oko sebe.

(utorak, 20. dec 2022, 14:34) - Atlija Milorad [neregistrovani]

Glupost

Odlicno uradjen film