Čitaj mi!

Nečista krv - publiku očekuje ono što nije očekivala

Od četvrtog decembra 2021. godine, svakog vikenda, na Prvom programu RTS-a, emitovaće se dugo očekivana serija „Nečista krv“. Rađena je po delima velikog srpskog pisca Bore Stankovića i po originalnom scenariju Vojislava Nanovića, serija koju potpisuje reditelj Goran Stanković.

Pred nama je istinsko gledalačko uživanje, jer serija Nečista krv obuhvata skoro čitav opus Bore Stankovića - i pripovetke i drame i romane. Iz toga je nastala razgranata porodična saga koja povezuje period od četrdeset godina.

Prve tri epizode serije donose razrađene i detaljima obogaćene priče o Hadži Trifunu, Coni i Tašani. Uz glavne upoznajemo i sporedne likove poput Jovče ili Parapute.

U melodramskom okviru uzbudljive, melanholične istorijske priče u prvom planu su mračna stanja duše i potiskivanje želja Borinih junaka.

„Mislim da će stil za koji su se opredelili i pisci i reditelji pružiti jedno nesvakidašnje čitanje koje će biti verovatno jedna vrsta vesterna ili isterna, znači čitanje jedne velike literature i jedan odlazak u epohu u istoriju na jedan drugačiji žanrovski način", rekao je glumac Dragan Bjelogrlić.

Trifun, bogati vođa hrišćanske manjine u Turskom carstvu, predstavlja prvu generaciju porodice. Drugu generaciju predvodi njegov sin efendi Mita aristokrata čije bogatstvo presušuje. Oživeli su ga najpre Marko Grabež, a potom Dragan Mićanović.

"Mislim da je ovo jedna vrlo važna serija...zbog bogatstva likova koje će publika imati prilike da vidi u ovoj seriji. Toliko slojevitih, toliko tužnih sudbina i mislim da će to preći rampu i da će dodirnuti gledaoce", istakao je glumac Dragan Mićanović.

U seriji Nečista krv dočaran je kolorit epohe i ovdašnjeg kulturnog identiteta, a po načinu pripovedanja ima i bajkolikog.

„Nama je bilo najvažnije da taj duh Bore Stankovića uspemo da prenesemo. On je jako težak pisac za ekranizaciju, zato što je on neko ko je začetnik psihološkog romana kod nas. Publika može da očekuje ono što nije očekivala", istakao je reditelj Goran Stanković.

Nečista krv - Saga o Hadži Trifunu i njegovim potomcima, kreativni je i produkcioni podvig, koji donosi nešto zaista posebno. 

broj komentara 9 pošalji komentar
(subota, 11. dec 2021, 22:41) - Beba [neregistrovani]

Necista krv the best

Najbolja serija i uopšte igrani program napravljen po scenariju koji se oslanja na velika dela gotovo najvećeg pisca tuge srpske književnosti. Svaka čast reditelju Petroviću, svim fantastično glumcima i adaptiranom izgubljenom scenariju Voje Nanovica. Serija za ponos nacije.

(utorak, 07. dec 2021, 18:24) - Kalesu [neregistrovani]

Titlovanje naše nasušno

Postoji sistem preko teleteksta (mislim da je stranica 888, može se videti na naslovnoj stranici teleteksta), kojim je bio (mislim da i dalje jeste, pored tumača u studiju) titlovan dnevnik. Proverite, možda radi i kod ove serije (načelno, bilo bi tehnički lakše titlovati igrane programe i druge unapred snimljene emisije, nego dnevnik, koji ide uživo).

(utorak, 07. dec 2021, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

Gledanje nakon procitanih komentara...

Ne treba djaca da gledaju cutek.....

(utorak, 07. dec 2021, 13:13) - anonymous [neregistrovani]

Re: Zapažanje nakon prve dve epizode

Potpuno se slažem sa Vašim zapažanjem!
I ne samo to.
Mnogo je situacija kada onaj ko želi da gleda, nije u povoljnoj prilici da koristi zvučni materijal - a može da gleda.
Tada su titlovani materijali u ogromnoj prednosti.
Za veliko čudo, 99% video materijala rađenih na Srpskom jeziku - nije titlovano, makar na Srpskom.
Po tom pitanju Srbija je među veoma retkim govornim područjima na svetu, čiji se materijali sistematski - ne titluju!!!

(ponedeljak, 06. dec 2021, 20:50) - Dragan [neregistrovani]

Zapazanje nakon prve dve epizode " Neciste krvi "

Bilo bi korektno da stavite pisani tekst onoga sto glumci izgovaraju, nije poblem u znacenju reci, vec jenostavno u nekoj sinhronizaciji i jasnoci izgovora, kada vam je svaka druga rec nerazgovetna kakvo je to gledanje ???

(ponedeljak, 06. dec 2021, 11:34) - anonymousbranje [neregistrovani]

necista krv

govor u filmu nije autentican v ranjanskom.

(ponedeljak, 06. dec 2021, 10:22) - Cica [neregistrovani]

Ceca

Vrlo nejasan govor.Odustala sam jer ne mogu da čujem šta pričaju glumci.Prve dve epizode blede.

(nedelja, 05. dec 2021, 21:53) - Florijan Marijaš inž. građ. [neregistrovani]

Nečista krv

Jeste, slažem se da muzika nadgasa govor glumaca, a nije jedini izolovan slučaj, već je većinom tako i to je tako i u većini drugih emisija, muzika treba da bude tiha prateća, jedino kada nema taksta, iliti govora, muzika može biti glasna, ako je potrebno, molim vas. Ovo nije nikakva loša kritika, već želim da ukažem na greške i u buduće bude lepše i razumije gledaocima, a zbog kojih i postojite, zar ne. A drugi problem je što se u seriji koristi neki polu razuman jezik i nema nikakvog opravdanja za to.

(nedelja, 05. dec 2021, 18:49) - Dada [neregistrovani]

Muzika u seriji je preglasna

U seriji je muzika toliko glasna da kada glumci govore tekst uloge, govor se ne čuje jer ga muzika nadjača.