Čitaj mi!

Crna svadba, prvi domaći psihološki horor triler još od kultnog filma Leptirica

Nova serija „Crna svadba“ emituje se vikendom, posle Dnevnika. Reč je o psihološkom trileru u 10 epizoda, nastalom po scenariju Strahinje Madžarevića i u režiji Nemanje Ćipranića.

Stari vlaški obred, folklorni elementi, sujeverje, istiniti događaj iz 2007. godine – masakr u Jabukovcu – ta mešavina poslužila je kao podloga za misterioznu TV kreaciju sa naslovom koji intrigira Crna svadba.

„Imali smo jednu ideju da lokalnu priču, lokalni milje, prikažemo u konvenciji žanra koji je univerzalno razumljiv svim ljudima na svetu“, kaže reditelj Nemanja Ćipranić.

Tokom susreta sa mističnim i onostranim, važan je lik policijskog inspektora, koji kroz otkrivanje motiva zločina na istoku Srbije, verodostojno dočarava borbu sa ličnim demonima i prećutnim zlom.

„Petar, lik koga ja tumačim je čovek koji je izgubio mnogo pre nego što naša priča krene i mi zatičemo čoveka koji je ophrvan osećanjem krivice i odgovornosti za prerani gubitak svoga sina“, objašnjava Uliks Fehmiu.

U rešavanje kompleksne slagalice uključena je i žena, majka, psiholog, sudski veštak.

„Neko ko naizgled drži sve konce u rukama, međutim kako se radnja serije odvija tako i ona polako gubi sve te konce jer prelazimo na neki drugi viši nivo igrice, te dolazi do nekog maltene samoponištenja zarad veće borbe protiv zlih sila“, istakla je glumica Jelen Đokić.

Dodatno složenom, dramaturgiju Crne svadbe čini i povlačenje linije iz prošlosti – događaja i likova smeštenih u 1976. godinu.

U taj period vraća nas Borka Tomović koja igra Vesnu, ženu radijskog voditelja Miće Đurića. 

„Ima strukturu tih stranih serija koje su strašno neizvesne i za koje jedva čekate da saznate šta se se sledeće dogoditi, jedva čekate nastavak“, kaže zagonetno Peđa Bjelac.

Uzbudljiva, neizvesna, pomalo i zastrašujuća, serija Crna svadba kao prvi psihološki horor triler još od kultnog filma Leptirica, domaću serijsku ponudu, nesumnjivo čini bogatijom.

broj komentara 21 pošalji komentar
(subota, 27. nov 2021, 19:36) - anonymousdragica [neregistrovani]

Crna svadba

Dali ima veceras serija crna svadba 27.11.2021

(utorak, 23. nov 2021, 13:18) - Saraton [neregistrovani]

Edukacija

Nisi ti gledao prave serije ako ti je RTS i telekom vrh.

(nedelja, 14. nov 2021, 05:42) - Ljiljana [neregistrovani]

Crna svadba

Zasto nam ne dozvolite da gledamo epizode koje su se prikazivale vec, na tv-u, mnogi radimo i nismo stigli za sve serije od prve epizode. Hvala!

(nedelja, 07. nov 2021, 18:24) - ile [neregistrovani]

rts - telkom

ma serija je odlicana .kao i sve serija na rts ne lupetajte ovde u kometare. i barvo Rts i telkom. srbije najdobar javni servis u regionu i najboji telokm. pozz iz sk.

(petak, 05. nov 2021, 19:10) - Majda [neregistrovani]

Sve jedno te isto

Sporo i dosadno, jako losi dijalozi..kolor korekcija katastrofa.

(sreda, 03. nov 2021, 12:25) - Boki [neregistrovani]

Dokle tog mraka i nasilja

Zašto se forsira toliko mraka,kriminala ,nasilja i ostalih negativnosti po mnogim televizijama.Retke su serije gde nema nasilja i kriminala tako da mi je muka od svega toga.Zar umetnost podrazumeva samo zlo.Takvu umetnost više ne gledam.

(sreda, 03. nov 2021, 09:44) - anonymous [neregistrovani]

tipicno srpski

pogledali dve epizode i odmah znaju da je promasaj.menise bas zasada svidja.onosto meni smeta kod svih novijih serija a i filmova je to sto se govor tise cuje od muzike ili efekata,sad dali je to do ovih sa tv ili se tako snimaju ali to postaje strasno.

(sreda, 03. nov 2021, 09:37) - anonymous [neregistrovani]

Ne lupetaj

Vlasi nisu Rumuni, edukuj se malo bolje.

(utorak, 02. nov 2021, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

Greska

Gorane, vlasi nisu rumuni

(utorak, 02. nov 2021, 13:53) - Goran [neregistrovani]

Promašaj do promašaja

Neke scene su, zaista, dobre, ali ovo nema nikakveveze sa Crnom svadbom! Zašto ne pitaste etnologe da pomognu oko "Crne svadbe", Ovo, ovako npravljeno je izuzetno glupo i samo produbljuje nepoverenje prema Vlasima (tačnije: Rumunima sa istoka Srbije) i potpuno pogrešne stavove i predrasude postavlja u prvi plan. Odgledao sam prve dve epizode i, verovatno, odgledaću još i neku dalkju, ali je ovo ipak izuzetno loše i primitivno urađeno.