Čitaj mi!

„Dara iz Jasenovca“, pružena ruka oko koje treba da se stvori konsenzus

Šta nam govori činjenica da je televizijsku premijeru filma „Dara iz Jasenovca“ gledala polovina Srbije i kakav će to uticaj imati na društvo i njegovu kulturu sećanja.

Film i sama tema nikoga nisu ostavili ravnodušnim, a da li će i kakav uticaj imati na društvo, u emisiji Oko govorili su dramaturg i pisac Vladimir Kolarić i istoričari Milovan Pisari i Dejan Ristić.

Oko filma treba da se stvori konzensus, smatra istoričar Milovan Pisari, jer se u njemu pravi razlika ko je odgovoran za zločine i krivica se ne generalizuje na čitav hrvatski narod.

S time je saglasan i istoričar Dejan Ristić, koji kaže da Dara iz Jasenovca motiviše na društveni dijalog. „Urađen je sa pijetetom prema žrtvama i visokom nivou odgovornosti. Film je jedna pružena ruka“, naglašava Ristić.

Dramaturg i pisac Vladimir Kolarić ističe da je Dara iz Jasenovca suočavanje sa stradanjem sopstvene zajednice u prošlosti, koje se tiče svih nas duboko i u identitetskom i ličnom smislu.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 02. mar 2021, 22:37) - anonymous [neregistrovani]

Suština priče

Suština ove priče je da svet 75 godina nakon dolaska komunista na vlast NE ZNA šta se dogodilo u NDH, kolika su bila stradanja srpskog naroda i ko je za ta stradanja kriv. Imenom i prezimenom. Svi do jednog. To je sve razjašnjeno u oslobođenoj nacističkoj Nemačkoj 1945-1946 godine. Kao i u drugim zemljama gde su nacisti vršljali. Zašto to sve nije razjašnjeno u navodno "oslobođenoj" nacističkoj NDH, 1945-1946 godine i zašto većina krivaca nikada nije kažnjena? To je osnovno pitanje. Zašto bilo kome treba ovaj film 2021. godine? Onima na vlasti u FNRJ/SFRJ/SRJ/SCG/Srbiji ranije izgleda nije bilo u interesu da se istina ikada sazna i zato se nije ni saznala. A istina je da su Brozovi komunisti sprečili da se ustaše kazne i da se istina o stradanju srpskog naroda sazna, a posebno da se najveći deo odgovornih nikada ne kazni. To je suština priče, koja ni danas ne sme da se objavi.

(sreda, 24. feb 2021, 10:41) - Suprotno mišljenje! [neregistrovani]

Nismo ono ...

šta mislimo o sebi,već smo ono,šta drugi o nama misle!

(sreda, 24. feb 2021, 06:01) - anonymous [neregistrovani]

Šumadinac

Narod u Bosni je tokom drugog svetskog rata doživeo najgore strahote i zverstva koja su normalnom čoveku nezamisliva i to govorim o svim narodima. Bosna je bila teritorija na koju su pravo polagali Ustaše, Četnici, Partizani i Italijanski fašisti. Najgora zverstva su počinjena sa svih strana. Film Dara iz Jasenovca upravo govori o deci koja su zarobljena na Kozari, a ono što ustaše nisu odveli u Jasenovac odveli su Nemci na staro sajmište a radi se o broju od preko 10000 ljudi. Kada se uzme broj stradalih ljudi na područiju Jugoslavije tokom drugog svetskog rata, a koji je negde oko 1.6 miliona doći će mo do poražavajuće brojki, a to je da je najveći broj stradalog stanovništva posledica građanskog rata pre svega između Srba, Hrvata, muslimana i komunista. Drugim rečima narodi Jugoslavije su najmanje stradali od ruku okupatora Nemaca, Italijana, Bugara i Mađara. Nadam se da će RTS jednom uspeti da napravi jednu seriju koja će se baviti ovom tematikom, jer sva zverstva koja su se desila tokom drugog svetskog rata vuku svoje korene od stvaranja Kraljevine SHS.

(utorak, 23. feb 2021, 22:09) - milan fogel [neregistrovani]

dara iz jasenovca

Izvrstan film

(utorak, 23. feb 2021, 11:40) - anonymous [neregistrovani]

Uzalid mrznja

U svakom zitu ima kukolja to treba da svi jednom da shvate i da neosudjuju ceo narod

(utorak, 23. feb 2021, 01:06) - anonymous [neregistrovani]

Promašaj

Ako je film promašio cilj ti si promašio život

(ponedeljak, 22. feb 2021, 22:03) - milan fogel [neregistrovani]

dara iz jasenovca

Moj brat i ja imamo sasvim suprotno misljenje o filmu. U Jasenovcu su stradali nasi baba i deda i dva strica.
Svaka čast režiseru, uspeo je da nam prenese svu trageduju, dve tri kapi krvi na licu ustaše, sve su rekle, bez senzacilonaških cena klanja i svega i svega strašnog što se dešavalo u Jasenovcu i Staroj Gradiški, svaka čast, umetnička!

(ponedeljak, 22. feb 2021, 21:20) - anonymous [neregistrovani]

.

"Драматург и писац Владимир Коларић истиче да је Дара из Јасеновца суочавање са страдањем сопствене заједнице у прошлости, које се тиче свих нас дубоко и у идентитетском и личном смислу."
Stanujem u Srbiji, imam ovdašnje dokumente, ali etnički nisam Srbin. Film je produkcijski dobar. Gluma nije vrhunska ali je zanatski dobra, dizajn produkcije u skladu sa idejom. Priča ne može ostaviti gledaoca ravnodušnim u intelektualnom smislu. Emotivno, film fukncioniše jedino u okviru pripadnosti. Hoću reći, film je namenjen Srbima. Mene je film ostavio potpuno užasnutim, ali nisam osetio da je to priča koja me se tiče. Ne relativizujem zločine, nikako. Ali ovakav film je izvesnom smislu promašio cilj.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">