Čitaj mi!

„Otac“ – Kako se iz očaja postaje heroj

Film „Otac“, ovenčan nagradama na Berlinskom filmskom festivalu i priznanjima na drugim međunarodnim i domaćim festivalima, prikazivanjem na RTS-u će, kako kaže reditelj i scenarista Srdan Golubović, dobiti najširu publiku i početi nov život.

Potresna priča o ocu koji se, od sela na jugu Srbije uputio pešice u prestonicu da traži pravdu za svoju porodicu, uz nagrade na festivalima, osvajala je i publiku koja je muku glavnog junaka osećala kao svoju.

Čoveku, koji je ostao bez posla, jedva sastavlja kraj s krajem, socijalna služba oduzima decu tražeći za njih materijalne uslove, dok on deci može da ponudi, ono što je za sistem nedovoljno, očinsku ljubav.

„Mislim da je za ovaj film bilo važno da on dobije svoju filmsku, umetničku istinu. To što je baziran na istinitom događaju, na istinitom čoveku, jeste početna situacija filma, ali je od trenutka njegovog polaska na put sve fikcija“, naglašava reditelj Srdan Golubović.

Uloga oca koji iz očaja postaje heroj, Gorana Bogdana vinula je u sam vrh evropskog filmskog glumišta i nominovala ga za „evropskog Oskara“. Popularan i tražen na prostoru bivše Jugoslavije, za RTS govori kako je savladao svog junaka i šta je bio najveći izazov.

„Slomiti svoje ideje i ideale pravde i postupanja i načina borbe prema svijetu koji ti čini nepravdu, to mi je bilo najteže, i to ne na nekoj filozofskoj razini, već baš u oku pronaći tog slomljenog čoveka. On je od grubosti u svijetu u kojem se našao i živi, on je postao kao životinja neka. On šuti, kao životinja toliko puta prebijena da ne može ni da reži. On tom borbom prvo mora povratiti sebe i spasiti sebe, da bi spasio ženu i djecu“, satra nosilac glavne uloge u filmu Otac, Goran Bogdan.

broj komentara 13 pošalji komentar
(utorak, 19. jan 2021, 10:58) - ZAŠTO [neregistrovani]

Zašto-Одговор

Па у филму је све страшно али ни у Србији није ништа боље са околином где се налазе људи и којој брине тај систем.

(utorak, 19. jan 2021, 09:09) - anonymous [neregistrovani]

Strasno

od svih odgovora, moram da se osvrnem na Vas, zar je zaista moguce da od cele tematike i prebolne istine moze nekoga da naljuti sto kamera nije prosla 'kraj neceg lepog'. Sta je to lepo sto u ovom filmu treba da se naglasi, zna li ko???!!! Prestrasno!

(ponedeljak, 18. jan 2021, 17:39) - Jovan didanovic [neregistrovani]

Svaka cast za film

Hvala Gospodu Bogu kad se i to desi da neko snimi film a da u njemu nema bezobrastine i ubistava,te ja lepo osedeh sa svojim cerkama i sagledah tuznu pricu jednog coveka.
Glumac je odabran za desetku,
Svaka cast za celu ekipu.5.

(nedelja, 17. jan 2021, 19:16) - Snezana [neregistrovani]

Da, istina boli

Film je dobar za nas zanatski nepotkovane, tretira surovu realnost, zaista skoro pa nezamislivo u današnje vreme. Možemo se kritizerski odnositi, ali i za film - kao i za sve ostalo, pored sjajnih ljudi, važi - koliko para-toliko muzike. Goran Bogdan je zaista očitao lekciju iz glume, ali priča koja je nažalost takva-kakva je - okosnica je i ključ svega.

(nedelja, 17. jan 2021, 17:01) - Dzo [neregistrovani]

Film Otac

Bravo za Rts što nas je prko ovog odličnog filma ,vratio u našu stvarnost

(nedelja, 17. jan 2021, 15:56) - Кец [neregistrovani]

Отац

Тешка тема одлична представа наше стварности у поплави агресивних серија и филмова право освежење смиреност главног јунака прија Богдану желим да прави каријеру на нашим просторима мада је био одличан у фаргу Голубовићу све најбоље

(nedelja, 17. jan 2021, 15:29) - Mama [neregistrovani]

Zašto?

Ljudi su ubijeni u pojam i nemoćni protiv sistema.
Ljuti me što su predeli kroz koje prolazi užasni. Da, ima propalih objekata, deponija, korova i zakrpljenih puteva, ali mogao je da prođe i pored nečeg lepog i normalnog.

(nedelja, 17. jan 2021, 11:41) - Grkinja [neregistrovani]

Čestitam srpskim rediteljima

U zadnje vreme sam pratila dosta dobrih srpskih filmova i serija, žao mi je što se ne prenose u mojoj zemlji ili u našim bioskopima.

(nedelja, 17. jan 2021, 10:20) - Simo Zilovic [neregistrovani]

RTS

Sve simpatije su na strani glavnog junaka ove price, Gorana Bogdana. Svaka cast!

(nedelja, 17. jan 2021, 10:13) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Koliko ima takvih tuznih prica videli smo sada u Holandiji,ali ima ih svuda u ovom surovom kspitalistickom sistemu.Nas najvise boli naravno nasa stvarnost.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">