Čitaj mi!

Festival autorskog filma otvorio iranski dobitnik Zlatnog medveda

U beogradskoj Kombank dvorani, uz stogo poštovanje epidemijskih mera otvoren je 26. Festival autorskog filma. Biće prikazano više od 70 ostvarenja. Njih 11 takmiči se za nagradu „Aleksandar Saša Petrović“.

Umesto nedelje, dobili smo mesec autorskog filma. Program nije zgusnut, broj projekcija je povećan, a poseta dvoranama ograničena. To je rezultat odgovornog ponašanja festivala i poštovanja mera. Ipak postojala je dilema – da li u ovakvim okolnostima, ima smisla praviti festival?

„Mi smo sigurni da ima baš u ovakvom vremenu uloga umetnosti je posebno važna, važnija i lekovitija nego u nekim normalnim okolnositma. Umetnost je zavera protiv sveta u kome živimo i ona je možda jedino pribežište koje nam preostaje“, kaže Srdan Golubović, predednik žirija festivala.

Za sam početak festivala, dobitnik Zlatnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu – iranska drama u četiri čina Zlo ne postoji čiji se autor beogradskoj publici obratio video porukom.

„Festival se održava u veoma teško vreme epidemije kovid-19 i mislim da je to ozbiljna i inspirativna poruka svima nama da možemo dobro održavati međuljudske odnose u ovoj situaciji i to kroz film“, istakao je iranski reditelj Mohamed Rasulof.

Uz dnevne bioskopske projekcije, dostupne su i one na platformi MOJ OFF za jedan deo festivalskih naslova.

„Ono što će ovu godinu razlikovati od drugih je gostiju nema, ali ćemo se truditi da se gosti uključuju na konferencije koje će biti održavane onlajn“, kaže Igor Stanković.

Na odgovorno ponašanje upućuje i zvanični plakat 26. Autorskog festivala, motiv iz filma Kičma, Vlatka Gilića koji je još davne 1975. proročanski upozoravao na opasna zagađenja i epidemiju nepoznate bolesti.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">