Čitaj mi!

Premijera filma „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ 5. decembra

U jeku pandemije, kada je „virtuelna“ dvorana najpoznatijeg domaćeg kućnog bioskopa MOJ OF domaćin mnogih festivala, premijerno u Srbiji 5. decembra na ovoj platformi će biti prikazana intimna priča „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ reditelja Borisa Miljkovića.

Svetska premijera filma Povratak kući – Marina Abramović i njena deca održana je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Sarajevu, a potom su usledili istaknuti međunarodni filmski festivali – od Jihlava u Češkoj, Mostra de Valensija u Španiji, do Sao Paolo mostre u Brazilu i festivala u Varšavi u Poljskoj.

Posle skoro četrdeset godina odsustva Marina Abramović se vraća u mesto gde je rođena i odrasla, mesto koje je napustila ili kao da je iz njega još tada pobegla. Neobične okolnosti Marininog povratka Beogradu nakon četiri decenije, njena putujuća retrospektivna izložba Čistač sa krajnjim odredištem u prestonici, poslužile su kao povod i inspiracija za nastanak filma Povratak kući - Marina Abramović i njena deca reditelja i scenariste Borisa Miljkovića.

„Imala sam 55 godina kada sam došla u Njujork. U Njujorku sam imala tri rada koja su potpuno promenila moj umetnički status“ – ovo je samo jedan od izdvojenih delova intimnog i iskrenog razgovora Marine Abramović sa rediteljem Borisom Miljkovićem zabeleženog u najnovijem filmu.

Prateći poslednje odredište retrospektivne izložbe Čistač Miljković ujedno prikazuje različite faze, životne i umetničke izazove Marine Abramović, kao i njenu orijentaciju ka saradnji sa generacijama mladih umetnica i umetnika kroz koncept re-perfomansa.

„Ovo je ambulantni film koji prati emociju junakinje, neposredno, sa malim komentarima, saučestvujući sa njenim osećanjima, kako to biva kada pratite život istinski velikih umetnika. Mi ne pokušavamo da otkrijemo, tumačimo ili osvetlimo, upravo smo mi ti koje ona tumači, otkriva ili prosvetljuje. Ovo bi trebalo da bude skica o njoj i nama. O Marini i njenoj deci“, istakao je reditelj filma.

„Kada sam bila mlada mislila sam da je naš stan vrhunac luksuza. Sad, kada se setim svega mislim da je naš dom zaista užasno mesto“, priznaje Marina Abramović.

Film Povratak kući – Marini Abramović i njena deca je intimna priča o ukupnom životu jedne od najznačajnijih ličnosti savremene umetnosti koji opisuje dileme koje su je okupirale tokom mladosti koju je provela u Beogradu, ljubavnim izborima i konačno posebnoj vrsti umetničke usamljenosti koja se gotovo uvek vezuje za pojam izvrsnosti.

Film je realizovala firma „Akcija produkcija“ (producentkinja Jovana Karaulić) u saradnji sa "LLC Abramovic". Direktor fotografije je Andreja Leko, montažer Nikola Purić, a kompozitor i dizajner zvuka, Petar Antonović.

broj komentara 8 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. nov 2020, 17:25) - anonymous [neregistrovani]

deca ili ne deca?

Davno ne videh ovako primitivan komentar .

(nedelja, 29. nov 2020, 16:30) - anonymous [neregistrovani]

Umetnost

Ima i onu drugu stranu koja joj nije bas tako lepa...a neki je obozavaju i uvelicavaju...isti njoj..sve joj je crveno i crno..cudno neko '"umetnicko delo'".

(nedelja, 29. nov 2020, 12:16) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

Paradoks!

Frau Abramović je cenjenija u Nemačkoj!

(subota, 28. nov 2020, 23:10) - Татјана [neregistrovani]

Велика уметница, есенција уметности

Велика уметница, највећи светски уметник перформанса.
Једном од последњих перформанса најавила потребу да се ухватимо за руке и успоставимо духовни контакт.
Не плашите се величине Марине Абрамовић.

(sreda, 25. nov 2020, 14:08) - Баба [neregistrovani]

Заслужили смо је

Бескомпромисно породично стабло ...од патријарха преко партизана до Марине
И наравно Њујорк при крају ...као што следује ..
Стрварно смо је заслужили...као народ

(sreda, 25. nov 2020, 11:37) - Цвикераш из задње клупе [neregistrovani]

Деца револуционара

Револуција једе своју децу.

(sreda, 25. nov 2020, 00:22) - Teodora Lektora [neregistrovani]

Nikad više, moj anđele

Zanimljivo je: dvoje nekih dobronamernih ljudi rode svoju decu, da nastave lozu. I očekuju to isto od svoje dece. A njihova deca ne rode ni šljivu. I loza se gasi. Trajao si samo dok si trajao. Nikad više, čak ni posredno, kroz unuke. Jer ih nemaš.

(ponedeljak, 23. nov 2020, 20:50) - anonymous [neregistrovani]

Svi imamo potrebu

Samo je pitanje ko ide svesno i dobrovoljno.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">