Čitaj mi!

Nagrade za srpski film „Kada sam kod kuće“ u Los Anđelesu

Kratki igrani film „Kada sam kod kuće“, rediteljke Ivane Todorović, osvojio je dve nagrade na upravo završenom festivalu "Independent Short Awards" za nezavisna kratkometražna ostvarenja u Los Anđelesu.

Autorka je osvojila bronzanu nagradu za najboljeg studenta reditelja i priznanje "Best Woman Film" na festivalu u Holivudu, što je tek jedan u nizu novih uspeha filma.

Projekat je realizovan kao master rad na katedri Filmska i TV režija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koji je i producent filma uz podršku Filmskog centra Srbije i kuće „Blok film“.

Drama prati mladu ženu koja se nakon nekoliko godina vraća kući iz inostranstva kako bi se hrabro suočila sa veoma osetljivom traumom iz svoje prošlosti.

Glavne uloge tumače Milica Stefanović, Dragana Varagić, Radoje Čupić i Sara Dinić.

Ostatak ženske autorske ekipe čine scenaristkinja Melina Pota (Krugovi, Klopka), direktorka fotografije je Milica Drakulić, montažerka Tamara Kostić, producentkinja Tijana Drakulić.

Film je osvojio i druge nagrade, a ostvarenje je prikazano u galeriji "The New York Foundation for the Arts" u Njujorku, kao i na smotri "Brooklin Film Fest".

Režiserka je autorka kratkih socijalno angažovanih dokumentarnih filmova, koje je snimala u Beogradu i Njujorku.

Do sada ima za sobom filmska dela Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka, A Harlem Mother, Rapresent i Svakodnevica romske dece iz bloka 71.

Svi oni su prikazani na više od 100 međunarodnih filmskih festivala.

Todorovićeva se bavi i obrazovanjem mladih, drži radionice dokumentarnog filma, a i sama je u Beogradu završila francusku radionicu dokumentarnog filma "Ateliers Veran".

Diplomirala je na "Documentary Media studies" na njujorškoj "New School", kao i na katedri za Etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">