Čitaj mi!

„Gete FEST“ onlajn od 29. oktobra do 4. novembra

Sedam filmova biće prikazano na devetom izdanju festivala „Gete FEST“, koji će se održati onlajn od 29. oktobra do 4. novembra pod sloganom „Novo vreme, novi svet“, navode iz Gete instituta.

Svi filmovi od kojih je šest premijera u Srbiji, biće prikazani besplatno na onlajn platformi mojoff.net, i biće dostupni za gledanje tokom 24 sata od vremena navedenog u programu, a satnica je uvek ista za sve, od 18 časova.

Festival će, u četvrtak, 29. oktobra, otvoriti ostvarenje Berlin Aleksanderplac, nemačkog reditelja avganistanskog porekla Burhana Kurbanija.

Ovaj film je nominovan u čak 11 kategorija za Nemačke filmske nagrade, a pored nagrade za najbolji igrani film, osvojio je i priznanja za najbolju mušku sporednu ulogu, kameru, filmsku muziku i scenografiju.

Nova adaptacija značajnog romana nemačke moderne iz 1929. godine, Berlin Aleksanderplac Alfreda Deblina, otvara mnoga važna pitanja na temu migracija, rasizma i modernog ropstva.

U ovom filmu glavni protagonista je Franc Biberkof, afrički migrant iz Gvineje Bisao, koji se našao u berlinskom parku Hazenhajde, poznatom po dilovanju droge, odakle kreće zaplet.

Drugog festivalskog dana, 30. oktobra, na programu je provokativan film The Trouble with Being Born Sandre Folner, o egzistencijalnoj krizi androida Eli, dobitnik specijalne nagrade žirija "Encounters" na Berlinskom festivalu i još četiri nagrade na festivalu "Diagonale", za najbolji film, scenario, montažu i glumu.

Poslednjeg dana oktobra, biće prikazano ostvarenje Čas nemačkog, adaptacija istoimenog romana nemačkog pisca Zigfrida Lenca u režiji Kristijana Švohova i po scenariju njegove majke Hajde, kao univerzalna parabola o tome šta fašizam može da učini pojedincu, porodici i zajedništvu.

Za prvi dan novembra rezervisano je prikazivanje filma Audicija rediteljke Ine Vajse sa Ninom Hos u glavnoj ulozi.

Porodična drama i psihološki triler sa detaljnom studijom karaktera predstavlja protagonistkinju Anu Bronski u mreži odnosa sa muškim likovima (otac, muž, ljubavnik, kolega, sin i učenik violine), u rascepu između discipline i nedostatka kontrole.

U ponedeljak, 2. novembra na programu je filmsko delo Usmeni dogovor Ilkera Čataka, sa temom migracija, koji je osvojio Bronzanog medveda za najbolji nemački film.

Radnja je fokusirana na junakinju Nemicu, suočenu sa dijagnozom teške bolesti, koja u Turskoj sreće anatolskog žigoloa, sanjara o Nemačkoj.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">