Staro Vranje oživljava u novom filmu i seriji „Nečista krv“

U Ripnju se ubrzano gradi Vranje iz 19. veka. Priprema se scena za snimanje filma i serije „Nečista krv“. Početak snimanja je već odlagan, ali sadašnji plan je da završna klapa padne do decembra.

U podnožju Avale, početkom avgusta, oživeće staro Vranje. Ovim ulicama prolaziće Hadži-Trifun, Tašana, Mitke, Sofka, Koštana. Deset epizoda činiće epsku sagu o Vranju sa likovima i motivima jedne porodične hronike u razdoblju od pedeset godina 19. veka. Film i pet epizoda režiraće Milutin Petrović, a završnicu serije Goran Stanković.

„Ja mislim da je ovo jedno veliko nacionalno blago, ne samo zbog onoga što je očigledno, a to je literatura Bore Stankovića koja je u korenu cele stvari, nego je i veliko nacionalno blago pionira i umetnika Jugoslavije i Srbije, Vojislava Nanovića koji je sve to napravio“, kaže reditelj serije.

Za raskošnu scenografiju je zaslužan jedan od najvećih majstora te profesije kod nas Milenko Jeremić.

„Treba čitati određenu literaturu, koju inače posedujem, tako da sam dolazio do podataka šta može da prođe, a šta ne može. Može čovek da pogreši na jednom najobičnijem detalju. Tako da sam vodilju imao jer sam tu temu obrađivao godinama, uz obilje dokumentacije koju posedujem, eto napravio sam tu stvar“, objašnjava Jeremić.

Dok se radovi prvode kraju, bira se međunarodna glumačka ekipa. Muzika se ne bira već se sama nameće – tradicionalne note juga Srbije u savremenim aranžmanima.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 05. jul 2020, 00:43) - vranjanac [neregistrovani]

Kude se pravi?

Zašto u Ripanj? Tolko li smo,mi vranjanci,ozračeni s radioaktivni uranijum i zarazni s oronu,da neste smeli u Vranje da snimate?
Stra ve, a? ( Plašite se? )

(subota, 04. jul 2020, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

Vreme historije

Titlove prave oni koji filmove prikazuju (kupuju) a ne onaj koji snima.

(četvrtak, 02. jul 2020, 10:16) - anonymous [neregistrovani]

Nečista krv

Staro Vranje u podnožju Avale?
Izgleda je gospodi teško otići do prelepoga Vranja i snimiti film,kao da je Vranje preko sveta ili ne daj Bože više ne postoi
A pričaju kako snimaju istoriski film...

(četvrtak, 02. jul 2020, 08:53) - Latif [neregistrovani]

Masta cuda cini!

Zaista bi bilo i vreme da se da malo vise paznje nasoj povjesti i da se prave redovno auteticni historijski dogadjaji i sinematizuju osobe iz nase proslosti sto bi bilo veoma bitno za ocuvanje nase tradicije i kulture! Srpski narodi su imali ± 60 vladara, kraljeva, dinastija i vladika! Nasi duhovnici su ziveli radili svuda od Siberijskih stepa pa do Juzne Afrike i Brazila, Australije i SAD, nasa vojska je ostaviljala kosti u Saudijskim i africkim pustinjama i u gradjanskim ratovima evrope, u SAD postoje historijske licnosti koji su bili Srbi dok su doprinosili stvaranju americke drzave a da ne pominjem dogadjaje kao sto su bitka na Marici ili Kosovski boj, koji jos uvek nisu snimljeni na nivou kakav dolici tim dogadjajima, a jos manje se brine o WWI gde smo u procesu razbijanja AUM, izgubili naj vise ljudstva od svih naroda na planeti u tom ratu! Ako bas i nema toliko mastovitosti, onda bi neko bar mogao da snimi film o pravom James Bond-u zaprvo Jan Flemingovoj inspiraciji za taj karakter; Jugoslavenski trodupli agen Dusan Popov zvani- "Tricikl", na nacin na koji se to radi u filmovima o agentu 007!? Srbija bi mogla da napravi filmsku industriju koja bi pravila filmove bazirane na historiskim cinjenicama i koja bi bila izuzetno uzbudljiva za gledanje po celom svetu umesto da mi, kao i svi stali gledamo NETFLIX serijale koje nemaju veze sa istorijom niti lokalnim povjestima! Ono sto zameram nasem filmskom stvaralastvu je i to da gotovo nikada nemaju prevode ( titlove) na bar Engleskom jeziku, ako ne bas i na Ruskom, Arapskom, Spanskom i Kineskom jeziku, a taj mali trud bi se finansijski veoma isplatio i ucino da ta se govorna podrucija stimulisu na interesovanje za vaoma komleksnu istoriju i kulturu Juznih Slovena i nas Srba!

(četvrtak, 02. jul 2020, 08:11) - Pera [neregistrovani]

Vranje

Pricace naravno na madjarskom

(četvrtak, 02. jul 2020, 07:49) - anonymous [neregistrovani]

Мађара

Хоће ли бити Мађара у филму и серији?