Hoće li Zlatni globus pripasti filmu koji nije prikazan u bioskopima

Dodela Zlatnih globusa koja će po 77. put biti priređena večeras, smatra se velikim otvaranjem sezone filmskih nagrada, a nju će ove godine obeležiti dominacija „Netfliksovih“ filmskih ostvarenja.

Poznato je da je ceremonija dodele Zlatnih globusa često više nego tačan pokazatelj kome će u februaru pripasti Oskar. Pored toga, Zlatni globus je retka svečanost koja na jednom mestu okuplja televizijske i filmske delatnike.

No to sigurno nije razlog što kompanija „Netfliks“ ove godine prednjači sa čak 17 nominacija, a slede je „Soni pikčers“ sa osam i „Dizni“ i „Vorner bros“ sa po šest. I među televizijskim producentima dominira Netfliks sa, takođe, 17 nominacija, HBO ima 15, a Hulu i Prajm video po pet.

U glavnoj filmskoj kategoriji bore se čak tri Netfliksova originalna filma, što navodi na razmišljanje o tome da li će se filmska industrija u dogledno vreme iz bioskopa preseliti na televizijske ekrane.

Netfliksova drama Bračna priča ima najviše - šest - nominacija za Zlatni globus, a sa po pet je slede filmovi Irac Martina Skorsezea, koji je takođe producirao Netfliks i Tarantinov Bilo jednom u Holivudu. „Vorner brosov“ Džoker, reditelja Toda Filipsa i Netfliksova Dvojica papa imaju po četiri nominacije.

Među televizijskim ostvarenjima situacija je nešto ujednačenija. Sa po četiri nominacije u trku ulaze HBO sa serijom Černobilj i Netfliks sa serijama Kruna i Neverovatno.

Netfliks stvarno ima dobru godinu za sobom“, smatra urednik Verajetija Tim Grej, podsećajući da je ova filmska platforma prošle godine ponudila samo film Roma Alfonsa Kuarona, a ove godine ima šest vrlo kvalitetnih filmskih ostvarenja.

Netfliks je originalne filmove počeo da realizuje tek 2015. godine, no u međuvremenu je utrošio milijarde dolara i privukao vrhunske filmske stvaraoce.

Domaćin svečanosti na Beverli Hilsu je po peti put zaredom britanski komičar Riki Džervejs, od koga se i ove godine očekuju provokativne šale.

Ovogodišnji Zlatni globus za životno delo biće dodeljen Tomu Henksu za ukupan doprinos filmu, što će biti peti Zlatni globus u kolekciji poznatog glumca, ali i producenta.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">