Čitaj mi!

Sajam turizma: Turisti traže doživljaj, aktivan odmor, boravak u prirodi

Na Sajmu turizma u Beogradu više od 350 izlagača iz 33 zemlje. Zemlja partner je Kina iz koje nam je do pandemije dolazilo najviše stranih gostiju. Onima koji za odmor biraju domaće turističke centre država najavljuje još 100 hiljada vaučera.

Beograd i Peking povezuje direktna avio-linija. Kineski turisti u Srbiju dolaze zbog prirodnih lepota i arhitekture. A šta savetuju nama kada posetimo Kinu.

"Ako želite boravak u prirodi, onda idete na zapad i jug zemlje, ako želite boravak u gradovima, onda preporučujemo Peking, Šangaj i Čandu, a ako vas zanima tradicionalan arhitektura, putujete na istok", rekla je Lii Dan, Kineska putnička grupacija.

Globalna inflacija poskupela je sve pa i turističke aranžmane, izuzev onih koje su agenti platili hotelijerima još prošle jeseni.

„Poskupljenja na svim destinacija su između sedam i 10 odsto, shodno tim poskupljenjima koje imamo od hotela i mi kao turistička agencija smo podigli cene naših paket aranžmana u celosti", rekao je Andrej Todorović, „Kontiki".

Posle Beograda zapadna Srbija je najposećeniji deo zemlje. Domaća prestonica kulture ove godine je Čačak, a sledeće biće Užice.

„U turističkoj regiji Zapadna Srbija pored prirodnih atraktivnosti imamo bogato-kulturno-istorijsko nasleđe i stavljamo ove godine na sajmu akcenat na kulturni turizam", rekao je Miroslav Rađen, direktor Turističke regije Zapadna Srbija.

U Sokobanji se grade novi hoteli, jer broj gostiju raste.

„Za prvih 20 dana u februaru čak 54 odsto, u odnosu na iste mesece prošle godine. Sokobanja je zaista zaokupila pažnju turista i sudeći prema prvim pokazateljima ovo će biti rekordna sezona", rekao je Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja.

„Turisti traže doživljaj, aktivan odmor, boravak u prirodi, kulturno-istorijsko nasleđe i to je ono što će biti u centru promocije na ovom sajmu", rekla je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.