Čitaj mi!

Nije bila prvoaprilska šala, mokrogorski „Ćira“ krenuo na putovanje po letnjem redu vožnje

Mokrogorski „Ćira“ krenuo je po letnjem redu vožnje. Dva puta dnevno prevoziće putnike trasom „Šarganske osmice" uz kartu od 1.000 dinara, mada je pandemija koronavirusa promenila putovanje.

Nema nekadašnje gužve na početnoj stanici, ali se i dalje čuju različiti jezici, a među putnicima su Izraelci i Rusi. 

Gosti iz inostranstva ističu da uživaju u  prekrasnim predelima i vožnji koji ih vraćaju u neka prošla vremena.

„Korona nas je svakako poremetila u funkcionisanju celokupnog saobraćaja voza 'Nostlgija' ali mi se prilagođavamo. Kapaciteti su smanjeni na 50 odsto, struktura putnika se promenila u odnosu na ranije godine gde su nam stranci preovladavali“, navodi Željko Špijunović iz „Srbija voza“.

Početak „ćirine“ sezone važan je i za ugostitelje.

„Očekujemo naravno više gostiju sada kada je krenula sezona jer sve se vrti oko voza. Voz je žila kucavica svega, a što se tiče smeštajnih kapaciteta, mi jesmo radili cele godine. Naravno da je posećenost bila slabija zbog celokupnog stanja“, kaže Aleksandra Milutinović iz preduzeća „Infrastruktura železnice“.

Za novu sezonu sprema se i parna lokomotiva.

„Dosta je komplikovanije zato što je potrebno obezbediti dvojicu ljudi koji će da je opslužuju, jednog ložača i mašinovođu. Dosta su stare lokomotive tako je tehnička priprema njihova za vozove dosta duža“, naglašava Predrag Polić iz „Srbija voza“.

Od maja će svake prve subote u mesecu saobraćati parna lokomotiva, a da savlada Šargansku osmicu trebaće joj oko tri tone uglja.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">