Čitaj mi!

Mesto gde su ostale stope Svetog Save

U selu Goračići nedaleko od Guče gde je najstarija crkva u dragačevskom kraju po predanju ostale su stope Svetog Save. Vernici, planinari i turisti često obilaze to mesto.

Otisci stope Rastka Nemanjića i četiri konjska kopita po legendi odavno su na obroncima planine Jelice primetili meštani dragačevskih sela.

Tragove u kamenu, nazivaju svetinjom, a bistru i pitku vodu sa izvora prikupe u posude te je i kasnije danima piju.

„Tu vodu ne znam da l' je ko davao na analizu jer ta je voda ima dosta sumpora, osećaće se na kuvana jaja, razumeš, nama prija da pijemo. Ovce trče samo tu da piju vodu, preskaču oba potoka. E, sad što to rade ja ne znam, znači da je u toj vodi da ipak ima nešto“, kaže Miroslav Stevanović iz Goračića.

Legenda kaže da je Rastka, odbeglog, najmlađeg sina velikog župana Stefana Nemanje stigla očeva kletva da se zemlja pod njim prolama, te da su mu noge gde god bi stao potanjale. Zato narod veruje da se na više mesta još uvek mogu pronaći okamenjeni tragovi stopala Svetog Save, kao što se jedno ocrtava pred izvorom na Jelici.

Pred izvorom zastaju i planinari i šetači koji često pohode jeličke padine, ali i namernici koje je upravo pripovedanje dovelo na tu svetinju.

„Mogu reći da sam stvarno oduševljen jer takav primer izvora do sada nikada nisam video, da iz stene da kažem izlazi tako lepa i čista voda i same te stope za koje se vežu legende deluju stvarno realistično i nije isključeno da možda zapravo jeste kako legenda kaže“, kaže leksandar Parezanović iz Ivanjice.

Nedaleko od izvora i Savine stope, u Goračićima je najstarija crkva u Dragačevu, koja datira iz 1807. godine i koja je pod zaštitom je države.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 24. dec 2020, 12:57) - Grkinja [neregistrovani]

Sv. Sava voda

Prelepo je :) Hvala vam na info!

(četvrtak, 24. dec 2020, 02:27) - anonymous [neregistrovani]

Laku noć

Eh, da smo ovako razmišljali 90ih...
Ovakve priče bez kritičkog osvrta su nas i poslale u ratove, mržnju i smrt!
Dosta je više.

(sreda, 23. dec 2020, 13:43) - anonymous [neregistrovani]

Prema predanju?

Sramno! Sve je ovo istina, narode moj! Nije predanje već istina! Srbi nikad ne izmišljaju! Nije mit već istina. Drugi lažima prave svoju istoriju samo Srbi činjenicama.
Treba u zatvor svakoga ko misli da Srbi lažu i ko vređa pravoslavlje!

(sreda, 23. dec 2020, 11:08) - anonymous [neregistrovani]

Zasto ne?

Svijet je pun "svetih mjesta", ukazanja, proroka, prirodnih i neprirodnih cuda, ... ljudi to vole al' da li vjeruju da je Isus hodao po vodi ili andjeo sletio na rame ili ... prepustimo njima.

(sreda, 23. dec 2020, 10:34) - srx [neregistrovani]

Srbi medju mitovima i legendama

Da je simpatican mit...jeste. Da je zastrasujuce da RTS, nacionalna televizija, prenosi ovo kao cinjenicu i bez imalo kriticke misli...jeste.
Sta da kazem, osim da je rastkov konj imao vrlo cudna kopita. Onako, minijaturna i potpuno okrugla. Suze mi idu od smjeha. Ljudi, imate geologe. Pitajte kako nastaju takva udubljenja u kamenu. Da li je u pitanju potpuno prirodna pojava ili je Rastko imao konja vanzemaljca. (Uostalom, sto je konj potonuo? Nije valjda i njega kletva stigla?)
Narod koji bi da se hvali Teslom a istovremeno vjeruje u ovakve mitove. Brate, puno je...

(ponedeljak, 21. dec 2020, 22:20) - anonymous [neregistrovani]

Nema ovde ničeg strašnog

Shvatati i procenjivati legendu kao činjenicu isto je tako besmisleno kao doživljavati igrani film kao realan život. Gde nam se dede taj superiorni prosvetiteljski talenat dostojan osnovca, kada na primer sa oduševljenjem na putovanjima u inostranstvu upijamo raznorazne legende i prigodne pričice često smišljene upravo za i turiste iz jugoistočne Evrope i njihove malograđanske slabosti.

(ponedeljak, 21. dec 2020, 17:12) - Nego [neregistrovani]

Tragovi Sv Save

Postoje tragovi Sv Save u Isposnici Nedaleko od Studenice gde je Sv Sava imao školu. Tu je i njegov stan ozidan u kamenu i mala crkvica gode se molto. Takodje ima izvor iz kamena gde smo uzimali svetu vodicu na praznicima.Prošlo je više od 50 godia kako sam otišao iz tog kraja ali jošuvek postoji samo nema više kaludjera koji su tu boravili.

(ponedeljak, 21. dec 2020, 16:58) - Sasa [neregistrovani]

Strasno

Laku noc pameti,laku noc Srbijo !

div id="adoceanrsvdcfhklggd">