Čitaj mi!

Stopića pećina sve popularnija destinacija

Od 2009. godine kada je otvorena za posetioce, Stopića pećina u zlatiborskom selu Rožanstvu, iz godine u godinu obara rekorde po broju posetilaca. Iako proletos nije radila 52 dana, nije bilo ekskurzija i organizovanih grupa stranih gostiju već je izbrojala 118.500 hiljada gostiju.

Neobični podzemni svet Stopića pećine sa prostranim dvoranama, pećinskim potokom, uređenim stazama i raznovrsnim prirodnim blagom posetioce privlači u svako doba godine pa i na zlatiborskom minusu. U Stopića pećinu se dolazi s namerom i znatiželjom, a odlazi s puno utisaka.

Vodopad visok skoro 10 metara, izvor života, jedna je od upečatljivih pećinskih slika čak i u ovo vreme kada je Trnavski potok na minimunu.

Zaštitni znak su ipak, kade koje se kaskadno penju ka svodu od najmanje,desetak centimetara duboke do najveće, ima ih više od 250 smeštenih u dvorani i 50 metara novog kanala i to je ono što najpre privuče posetioce.

„To su jedinstvene bigrene kade, još kad su pune vode, pa se voda kaskadno preliva iz veće u manju, to je baš jedan jedinstven doživljaj", kaže Dragomir Stopić, čuvar Spomenika prirode „Stopića pećina".

Na vrhu novog, početkom godine otvorenog kanala s kadama, je i najdublja, sedam i po metara duboka kada, koja u ovo doba godine nema vode.

Osim ovog kanala, u Stopića pećini je sve prostrano, od ulaza pa nadalje pa se uklapa i u distancu u doba korone.

„Može da stane 5.000 ljudi istog momenta, ali mi ovde ne pravimo tako, mi uvodimo grupe, zna se ta socijalna distanca, maske se koriste bezbednost i zdravlje je najbitnije", objasnio je Stopić.

Narednih godina u planu je i uređenje dela gde se nalaze dugure, otvori na tavanici kroz koje se iz pećine vidi nebo, i postepeno otkrivanje tajni pećine u koju je Jovan Cvijić istraživao još 1909. godine.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">