Čamac, kamp, očuvana priroda - Leto na obali Tise

Umesto odlaska u mondenska letovališta već godinama veliki broj Vojvođana leto provodi pored reke Tise. Kanjiža svojom banjom, očuvanom prirodom i uređenom infrastrukturom nudi jedinstven boravak u prirodi. Auto-kamp predviđen za oko 150 vozila, nema mesta za nove posetioce.

Dvadestpetogodišnji Viktor Gandić sa svojim prijateljima već deset godina letuje na Tisi. 

U auto-kampu dočekala su ih obeležena mesta sa priključkom za vodu i struju, sanitarije i uređena obala štranda „Bekavar".

Svi su iz okoline Subotice, i već tradicionalno, uzeli su godišnji odmor u isto vreme zbog dolaska u Kanjižu i jedinstvenog boravka u prirodi.

„Uživamo malo, kampujemo, pa pecamo...", kaže Viktor Gandić iz Subotice.

Salma Barnabaš iz Šupljaka kod Subotice dodaje da se svakog dana nešto i skuva. Sada je to pasulj, a ribe će biti, kako kaže - ako se upeca.

Mikloš Harmati ima 49 godina i takođe svoj godišnji odmor provodi na obalama Tise.

Rodom iz Kanjiže, Mikloš već decenijama radi u Mađarskoj, ali obavezno sa svoje troje dece i rodbinom leto provodi pored reke gde je odrastao.

„Jednostavno oni više zahtevaju, to je jedno, ali mi smo ih naučili da što više idemo u prirodu", priča o deci Mikloš.

Kanjiža je varoš na severu Bačke. Nastala je u 14. veku, ima oko deset hiljada stanovnika i poznata je po lekovitom blatu koje se više od jednog veka ekspolatiše.

Potez Jaraš kod Zimonjića ima pet nalazišta. Nastariji od pet bunara izgrađen je 1893. godine.

Voda dopire sa 265 metara dubine i kažu da je lekovita. I samo blato je lekovito i koristi se naravno u obližnjoj banji Kanjiža.

Banja Kanjiža je moderno zdanje čiji je kapacitet blizu 400 gostiju dnevno. Nudi zdravstveni turizam i aktivnu medicinsku rehabilitaciju, a trenutno zbog preporuka o zaštiti od kovid infekcije ne može da primi sve zainteresovane posetioce.

„Imamo naše stare i verne goste koji su iz Beograda, Novog sada, iz našeg okruženja. Nažalost, samim zatvaranjem granica primetan je pad gostiju iz Mađarske, Rumunije, iz Austrije", rekla je dr Snežana Adžić, direktorka Banje Kanjiža.

Ko neće da se kupa u reci, na raspolaganju ima bazene na otvorenom.

Tako su mondenska letovališta zamenile reka Tisa i Kanjiža gde se, kažu, vikendom sjati na hiljade posetilaca i gde se uvek traži slobodno mesto za boravak u prirodi.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 06. avg 2020, 19:06) - Rale [neregistrovani]

Prelepo

Ali nažalost popunjeno do oktobra, pokušali smo da rezervišemo