Čitaj mi!

Brazilska mornarica potopila nosač-aviona, hiljade tona azbesta i otrovnih materija otišlo u more

Brazil je potopio rashodovani nosač-aviona uprkos upozorenjima grupa za zaštitu okoline da je brod prepun otrovnih materijala.

Planirano i kontrolisano potapanje sprovedeno je kasno popodne u petak, oko 350 kilometara od brazilske obale u području gde je dubina okeana oko 5.000 metara, navela je brazilska mornarica.

Odluka da se potopi šest decenija star „Sao Paulo“ doneta je nakon što brazilske vlasti nisu uspele da pronađu luku koja je spremna da ga ukotvi.

Iako su vojni zvaničnici rekli da će potopiti brod na „najbezbednijem području“, grupe za zaštitu okoline kritikovale su odluku, navodeći da nosač-aviona sadrži hiljade tone azbesta, teških metala i drugih toksičnih materijala koji mogu da zagade vodu i uđu u lanac ishrane.

Ekolozi su zbog toga apelovali na novoizabranog brazilskog predsednika Lulu da Silvu, koji je obećao da će zaustaviti uništavanje životne okoline, da hitno prekine „opasni“ plan potapanja.

Brojne brazilske ekološke grupe izdale su zajedničko saopštenje sa „Grinpisom“ i „Si šepardom“, optužujući brazilske vlasti da su potapanjem prekršile „tri međunarodna sporazuma“ o ekologiji i nanele nenadoknadivu štetu morskom životu i obalskim zajednicama.

Nadležni u Brazilu su insistirali da je bolje da namerno i planirano potope brod nego da dozvole da spontano potone u luci.

Mornarica je rekla da je izabrala mesto za potapanje uzimajući u obzir bezbednost životne sredine i koje će imati najmanji efekat na zdravlje ljudi, životinja i ekosistema.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 11. feb 2023, 09:34) - ПСА [neregistrovani]

Није баш тако

Да се могло исећи челика и алуминијума то би се урадило али су трошкови превелики да би се исплатило. Друго, обично се за оваква потапања бирају одговарајућа места у океанима где ови бродови постају основа коралних гребена и станишта за животиње. Наравно, питање је да ли је и у овом случају то место адекватно одабрано.

(subota, 04. feb 2023, 18:43) - anonymous [neregistrovani]

Најефикаснији политичари

-- најбрже заборављају шта су рекли.
Најопаснија болест за људски род је - политичка деменција.
Није проблем у томе што неки обећавају све и свашта, него што многи верују све и свашта.

(subota, 04. feb 2023, 16:10) - anonymous [neregistrovani]

eto..

pa to je glupost, toliko celika, aluminiuma se moglo iskoristiti, ovo je nag gluplja alternativa koju su mogli doneti, posle tamo pricaju kako da zastitimo okeane, korale i ko zna sta sve a jedna drzava uradi tako nesto glupo da nije moglo biti gluplje...zato i postoji toliko smeca u morima jer radi ko sta hoce...ali dobro, tazimo druge egzoplanete gde bi se mogli preseliti kad ovde sve unistimo...OMG

(subota, 04. feb 2023, 16:00) - anonymous [neregistrovani]

Greška!

Trebali su da daju to Mangetu, Stivenu, Maradoni, Laziju i Mirku, oni bi to razbucali odneli na vagu.

(subota, 04. feb 2023, 14:54) - anonymous [neregistrovani]

nosach

Radi SE o nekadashnjem francuskom nosachu aviona Foch. U Francuskoj NE mozhe da SE potopi.U San Dijegu jedan nosach aviona ,Mislim da je rech o MIDWAY-u , radi kao muzej,paje to smatram alternative za ovo