Čitaj mi!

„Uspavani džin“ Antarktika mogao bi da potopi planetu, čovečanstvu bi bilo bolje da ga ne budi

Urušavanje „uspavanog džina“ Južnog pola moglo bi da izazove katastrofalne planetarne poplave i podizanje nivoa mora do kraja ovog veka i u narednim vekovima.

Ukoliko se klimatske promene nastave trenutnim tempom, topljenje Istočne antarktičke ledene ploče do 2300. godine podići će nivo mora za jedan do tri metra, a do 2500. za dva do pet metara.

Istraživanje, koje je sproveo međunarodni tim naučnika, objavljeno je u časopisu Nejčer (Nature).

Naučnici napominju da bi ovaj potencijalno katastrofalni ishod mogao da bude izbegnut ako bi države širom sveta poštovale ono što je dogovoreno na Klimatskom samitu u Parizu 2015. godine – smanjivanju emisija gasova sa efektom staklene bašte kako bi se rast prosečne temperature ograničio na ispod dva stepena Celzijusa.

Planeta se trenutno u proseku zagrejala za 1,1 stepen Celzijusa u odnosu na period s početka Industrijske revolucije.

Uz nepromenjenu potrošnju energenata i nepromenjene emisije gasova iz fosilnih goriva prognoze su da će do 2100. godine prosečna temperatura porasti za 2,7 stepeni.

Sve manje vremena da ga ne probudimo

Istraživanja, međutim, pokazuju da će – ukoliko se rast globalne temperature zadrži ispod dva stepena – topljenje Istočne antarktičke ploče do 2500. godine podići nivo mora za pola metra.

To znači da će „uspavani džin“, koji u sebi sadrži najveći deo glečerskog leda na Zemlji, nastaviti svoj san i da najverovatnije neće doprineti podizanju mora narednih decenija.

Ipak, određeni porast nivoa mora ne može da bude izbegnut zbog topljenja leda u zapadnim delovima Južnog pola i na Arktiku.

Ono što je još važnije, jeste da čovečanstvo ima sve manje vremena da izbegne scenario buđenja „uspavanog džina“ na Južnom polu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 16. avg 2022, 10:37) - anonymous [neregistrovani]

2500 godine

Imacemo bar 10 planeta na kojima cemo ziveti.I zgrade koji ce biti i prevoz i mesto za stanovanje.A mozda i ne budemo postojali.

(utorak, 16. avg 2022, 09:05) - anonymous [neregistrovani]

prilika

Treba pošumljavati i prekinuti satiranje šuma , to je najbolji apsorber CO2 na kopnu. Mlado drvo ima manju krošnju i zato je manje efikasno od starog , razgranatog .