Čitaj mi!

Uspavan kit koji je zalutao u Temzu

Mali kit koji je oslobođen nakon što se nasukao u Temzi lutao je danas rekom koja protiče kroz britansku prestonicu. Životinja, duga između tri i četiri metra, ponovo se zaglavila i veterinari su procenili da je najbolje da bude uspavana.

Video-snimci koji su preplavili internet prikazuju kako mladog kita vodom iz creva poliva čovek za kojeg se veruje da je zaposlen u Londonskoj luci, piše Gardijan.

Istovremeno veterinar je pregledao životinju koja je dosta izvirivala iz vode.

Nekoliko ekipa – spasilačka, rečna, vatrogasna, kao i britanska služba za očuvanje morskog života borile su se da kita vrate u dublju vodu do jedan sat posle ponoći.

Glen Nikolaidis iz londonske vatrogasne brigade rekao je za Bi-Bi-Si da je kit potom premešten na mesto da bi stručnjaci procenili da li zbog povreda i opšteg stanja može da bude pušten nazad u vodu.

Mladi kit dug između tri i četir metra nastavio je putovanje Temzom i građani su ga ponovo spazili danas oko 10.20, kod Tedingtonske brodske prevodnice kako se vraća ka Ričmondu gde je noćas spasen.

Ovaj veliki vodeni sisar viđen je tokom dana ponovo na različitim lokacijama duž reke. Spasilačke službe bile su u pripripravnosti za slučaj se životinja ponovo nasuče, što se i desilo. Veterinari su potom zaključili da se zdravstveno stanje kita rapidno pogoršava i da je najbolje da bude uspavan. 

Kitovi minke (Balaenoptera acutorostrata) narastu do dužine oko 10 metara, što znači da je ovaj koji je zalutao u Temzu bio izuzetno mlad.

Stanište im je širom severnog Atlantika i Tihog okeana. Njihov radijus kretanja proteže se od ivice leda na Arktiku tokom leta, do nadomak ekvatora tokom zime. U Temzi ne bi trebalo da budu uopšte. 

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 11. maj 2021, 13:05) - Lucky [neregistrovani]

Licemjerni Zapad

Kad "uspavaju" čovjeka onda je to izvršenje smrtne kazne a kad ubiju kita onda je to "uspavljivanje". To prokleto ubijanje životinja treba biti odobreno samo u situacijama kad obole od zloćudne bolesti i kad teško pate a i to samo uz odobrenje komisije iz različitih veterinarskih ustanova i još bih dodao pravnika ili policajca koji je istaknuti ljubitelj životinja. Takođe još samo ako su zgažene u saobraćajnoj nesreći pa kad nema teorije da će preživjeti. Svako gaženje životinje u saobraćaju bih takodje dobro kaznio pa da puni budzet za zaštitu životinja.

(utorak, 11. maj 2021, 09:58) - anonymous [neregistrovani]

Pilule za lilule

Valjda ubijen (usmrcen). Ko spava taj se i probudi. Ovaj nece sigurno.

(utorak, 11. maj 2021, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

ako je uspavan

neznaci da je ubijen vec samo uspavan dabi se neometano prebacio do otvorenog mora jer sta zna zivotinja ona obicno po instiktu pliva uzvodno i katastrofa je neizbezna.

(utorak, 11. maj 2021, 05:59) - Владимир [neregistrovani]

?

Зашто су га убили?!
Врли нови свет...

(utorak, 11. maj 2021, 04:33) - Srđan [neregistrovani]

Mogli su da ga spasu ali im je to bilo skuplje nego da ga ubiju

Mogli su da ga spasu, da su hteli, ali je to verovatno bilo skuplje nego da ga uspabvaju (ubiju), a u kapitalizmu svakom, novac je najveća vrednost, a sve drugo j pod tačkom broj 10.

(utorak, 11. maj 2021, 01:14) - anonymous [neregistrovani]

Loša vest

Veoma loša vest za Prirodu

(ponedeljak, 10. maj 2021, 23:34) - bata [neregistrovani]

tako to oni rade

oni veoma vole razna uspavljivanja, uskoro će na celom zapadu dozvoliti eutanaziju nad ljudima.

(ponedeljak, 10. maj 2021, 23:09) - anonymous [neregistrovani]

Енглеска

Дезоријентисан и онемоћао тражио је помоћ
Добио је "успављивање"
Уместо да су га пребацили далеко од обале на отоврено море

div id="adoceanrsvdcfhklggd">