Čitaj mi!

Šer može da odahne, slon Kavan se seli u Kambodžu

Poznat kao najusamljeniji slon na svetu, koji se nalazi u malom ograđenom prostoru u pakistanskom zoološkom vrtu, napokon odlazi u novi život koji ga čeka u Kambodži.

Uz muziku, poslastice i balone, prijatelji jedinog azijskog slona u Pakistanu priredili su oproštajnu zabavu uoči njegovog preseljenja iz Islamabada nakon višegodišnje kampanje aktivista za zaštitu životinja.

 

Stanje slona Kavana, koji ima 35 godina, naišlo je na međunarodnu osudu prvenstveno zbog loših uslova zoološkog vrta „Marghazar".

Naime, uslovi u zoološkom vrtu su toliko loši, da je još u maju doneta odluka da se sve životinje premeste na druge lokacije. Odlukom pakistanskog Višeg suda, Zoo vrt treba da bude zatvoren.

„Kavan će biti prebačen u utočište za divlje životinje u Kambodži u nedelju", rekao je Salem Šajih, portparol pakistanskog ministarstva za klimatske promene.

Slede posebne pripreme i jača veterinarska nega kako bi slon najpre bio spreman na uslove tokom puta.

Medicinski pregledi u septembru pokazali su da su mu nokti ispucali i urasli, očigledno zbog godina života u nepropisnom ograđenom prostoru sa podlogom koja mu je oštetila donji deo nogu. 

Ljubitelji životinja u Islamabadu oprostili su se od slona, nastupima lokalnih bendova i posebnim slavljem.

„Želimo mu srećnu penziju", rekla je Marion Lombard, ispred "Four Paws International", grupe za zaštitu životinja koja je predvodila akciju preseljenja.

Zoološki vrt Marghazar u Islamabadu, u kojem Kavan živi decenijama otkako je stigao sa Šri Lanke, bio je, povodom ispraćaja, ukrašen balonima i transparentima kojima se životinji želi dobro.

O Kavanovim nedaćama čula je i pop ikona Šer, koja se javno zalagala za preseljenje slona i odluku o njegovom preseljenju nazvala jednim od „najvažnijih trenutaka" u životu.

Zvaničnici zoološkog vrtova su u prošlosti negirali da je Kavan držan u lošim uslovima ili u lancima, tvrdeći da je uzrok njegovog lošeg stanja tuga za partnerkom, koja je uginula 2012. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">