Čitaj mi!

Milion tona plastike ubacili smo u Sredozemno more, a bacamo i dalje

Svake godine u Mediteran dospe oko 229.000 tona plastike, što je jednako količini od više od 500 brodskih kontejnera po danu, objavljeno je u najnovijoj studiji španske Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Ukoliko se nešto pod hitno ne preduzme, do 2040. godine ta će se količina plastike udvostručiti, upozoravaju stručnjaci španske Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Studija je napravljena kombinovanjem podataka iz različitih istraživanja i korišćenjem metodologije otiska morskog plastičnog materijala i u njoj je utvrđeno da plastika dospeva u Mediteran iz 33 zemlje.

Kada jednom dospe u more, plastika se uglavnom taloži u sedimentima u obliku mikroplastike, a u izveštaju se procenjuje da se u Sredozemnom moru nakupilo više od milion tona plastike.

Direktorka pomorskog i polarnog programa Međunarodne unije za očuvanje prirode Mina Eps naglasila je da plastika može da nanese dugoročnu štetu kopnenim i morskim ekosistemima i biodiverzitetu.

Kako je rekla, morske životinje mogu da se zapletu ili progutaju plastični otpad i na kraju da uginu od iscrpljenosti i gladi.

„Osim toga, plastični otpad u okolinu oslobađa hemijske supstance kao što su omekšivači, što može da bude štetno kako za ekosisteme, tako i za zdravlje ljudi, posebno u poluzatvorenom moru poput Mediterana“, objašnjava Epsova.

Prema izveštaju, najviše plastike u Mediteran izbacuju Egipat (oko 74.000 tona godišnje), Italija (34.000 tona) i Turska (24.000), uglavnom zbog velikih količina lošeg upravljanja otpadom i velike primorske populacije.

Računajući količine otpada po stanovniku, najviše plastike izbace Crna Gora (osam kilograma godišnje), Albanija, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija (po tri kilograma godišnje).

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 27. okt 2020, 22:20) - Maja [neregistrovani]

Sladjan Stanković

Kakve veze Vaši komentari imaju sa ovom temom?

(utorak, 27. okt 2020, 21:56) - NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

sapun, distanca i vakcina

Vidim mnogi u tekstu o plastici spominju koronu pa cu i ja.
Kako je moguce da se korona sprecava pranjem ruku, medjusobnom distancom , a vakcinu protiv Korone jos nisu pronasli ?

(utorak, 27. okt 2020, 19:45) - Sladjan Stanković [neregistrovani]

Virus je manji od najmanjih. tkanja na maski

kako je moguće da maska štiti od virusa a tkanje na maski,odnosno otvori na maski su višestruko veći od samog virusa

(utorak, 27. okt 2020, 19:39) - Slađan Stanković [neregistrovani]

Dokle Bree Biše

Ubiste narod Vašom propagandom više nego korona,pričajte o normalnom životu,mani te više tu belosvetsku mafiju i ne širite više laži,sram da vas je .

(utorak, 27. okt 2020, 19:30) - Frojd [neregistrovani]

A ove

Prosvećene proizvode samo štetne Produkte i time uništavaju celu planetu .
Kod prosvećenih je samo Profit važan a ne ljudi i priroda na planeti .

(utorak, 27. okt 2020, 18:14) - anonymous [neregistrovani]

Ubice nas plastika

Po glavi stanovnika najvise izbacuju neprosvecene zemlje.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">