Čitaj mi!

Da li ste probali limun koji raste iz vulkanskog pepela

Evropska komisija odobrila je zahtev Italije da se "Limone dell'Etna", sorta limuna koja se gaji na Siciliji, zaštiti geografskom oznakom.

Više od 200 godina u podnožju vulkana na istoku Sicilije, na nadmorskoj visini od 400 metara gaji se "limun Etne" na zemlji vulkanskog porekla u umerenoj mediteranskoj klimi.

Proizvođači koriste posebnu tehniku uzgoja koja se prenosi sa generacije na generaciju već više od dva veka. Oni su 2014. godine formirali udruženje za promociju i zaštitu te vrste limuna, koji ima veću kiselost od drugih vrsta tog voća koje se gaje na Siciliji.

U odnosu na druge sorte limuna ima za oko 30 odsto više soka, a sadržaj esencijalnog ulja ima odličan aromatični profil. Organoleptičke karakteristike "limuna Etne" čine ga idealnim proizvodom za ekstrakciju esencije, kao i za industriju soka i kandirane korekora.

Upotreba varira u zavisnosti od vrste, veličine, oblika, boje i debljine kore.

"Limun Etne" gaji se u 15 opština u provinciji Katanija, u Italiji. Ova kultura sazreva između kasne jeseni i kraja zime, kao i tokom proleća i leta.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">