Retka vrsta Kros River gorila nije nestala, naseljava planine Nigerije i Kameruna

Aktivisti za zaštitu divljih životinja napravili su prve fotografije retkih Kros River gorila, na planini Mbe na jugu Nigerije.

Zahvaljujući naporima aktivista za zaštitu divljih životinja napravljene su fotografije, koje su dokaz da ova podvrsta nije izumrla, kao što se to ranije pretpostavljalo. Opstanak podvrste bio je ugrožen decenijama unazad, i to najviše zbog lova, a u nešto manjoj meri i nestajanjem njihovog prirodnog staništa usled krčenja šuma radi bavljenja poljoprivredom.

Profesor Džon Etes sa Gradskog univerziteta u Njujorku i primatolog koji je pomogao u uspostavljanju napora za očuvanje gorila pre više od dve decenije, bio je uzbuđen zbog novih slika. "Bilo je sjajno videti ... dokaze da se ove gorile na ovim planinama uspešno reprodukuju jer je u prošlosti bilo tako malo slika",istakao je profesor.

Takođe je dodao da se vrlo malo zna o tome šta se dešava sa razmnožavanjem ove podvrste, tako da je videti mnogo mladih životinja pozitivan znak.

Gorilama ne preti izumiranje, već se i dalje razmnožavaju, istakli su naučnici.

Kako navode iz Društva za zaštitu divljih životinja, u izolovanm planinsom području u Nigeriji i Kamerunu bilo je samo oko 300 kros river gorila.

Aktivisti još ne znaju tačan broj gorila koji trenutno živi u ovoj oblasti i pokušavaju da ih prate već neko vreme.

Oko 50 kamera postavljeno je još 2012. godine u oblastima koje ove životinje naseljavaju, ali je ove gorile jako teško snimiti, dok njihovi mladunci nikada do sada nisu uhvaćeni na kamerama.
Savez devet lokalnih zajednica sarađuje sa Društvom za zaštitu divljih životinja još od pre dve decenije kako bi pomogli zaštitu Kros River gorila.

Kros River gorile ponovo su otkrivene tokom osamdesetih godina prošlog veka, kada je oko 100 njih zapaženo u Nigeriji, a oko 200 u Kamerunu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 08. jul 2020, 19:58) - Srbija [neregistrovani]

Bravo za gorile

Jedna lepa vest koja tako odudara od onoga čime smo svakodnevno zatrpavani, pokazuje da na svetu ima tema koje više zaslužuju našu pažnju, koje nam mogu proširiti vidike i ulepšati svakodnevicu.