Hercegovački reptil iz mezozoika

U blizini Bilećkog jezera pronađen je fosil dela skeleta zmije. Pronađen je u pločastom kamenu i to nakon što je kamen iz tla izvađen krampom, te se razbio na četiri dela.

„Na obe polovine fosila dužine 15 centimetara vidi se po četrdesetak pršljenova sa pripadajućim rebrima, a još petnaestak je skriveno uz ivicu, unutar odlomka ploče“, objasnio je paleontolog amater Miro Ilić, prenose Nezavisne novine.

Ukazao je da fosilne kao i žive zmije mogu imati od 200 do 400 pršljenova, pa se može proceniti da je i dužina ove zmije bila oko 80 centimetara s obzirom na to da fosil nije celovit, nema ni glavu ni rep.

Ilić je istakao da se bez valjanih istraživanja ne može ništa pouzdano utvrditi, ali je naveo da se lupom na kamenu mogu videti ostaci riba i sitni fragmenti karbonizovanih biljaka, na osnovu kojih se pretpostavlja da je zmija bila morska, prenose Nezavisne novine.

Rekao je da su dosad u Bileći nađena četiri fosila zmija, od kojih su tri pronađena početkom 20. veka i dva se nalaze u Beču, a jedan u Sarajevu, a 2016. godine je pronađen četvrti i nalazi se u Beogradu.

Tvrdi da je ovo reptil iz ere mezozoika i kao takav jedini u Republici Srpskoj iz tog doba.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 04. jul 2020, 13:18) - поздрав из Београда [neregistrovani]

Беч, Сарајево, Београд

био би ред да овог задржите