Nivo mora sve je viši, istopilo se oko 5 milijardi tona leda

Ledeni glečeri na Antarktiku i Grenlandu ubrzano se tope, navodi se u najnovijim istraživanjima američke svemirske agencije.

Topljenje leda u polarnim oblastima sve je veće. U najnovijim podacima američke svemirske agencije navodi se kolika je količina leda nestala i istopila se u blizini zemljinih polova.

U periodu između 2003. i 2019. godine, u polarnim oblastima otopilo se oko 5 milijardi tona leda, a nivo mora podigao se za 14 milimetara.

Količina otopljenog leda mogla bi da napuni vodom jezero Mičigen u Americi.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 21. maj 2020, 13:13) - anonymous [neregistrovani]

Nevidjeni gubitak pitke vode

Voda koja je zarobljena u polarnom ledu je slatka, tj. moze da se pije.
Vinston Cercil je u ratu imao bizarnu ideju da Britanci odlome santu leda dugacku pet kilometara i na njoj uspostave aerodrom, koji bi stitio konvoje za Rusiju. Nije realizovano jer je tada bilo tehnicki prezahtevno. Sedamdesetih godina su Saudijci imali planove da odlome sante leda od polarne kape i da tegle remorkerima u Arabiju, gde bi ih topili i pretvarali u pitku vodu. Takodje nije realizovano, jer su se pojavile druge jeftinije opcije.
Ali u vremenu kada je Zemlja prenaseljena, resursi nedostaju, a led se prirodno topi i pitka voda se kvari mesanjem sa morskom, mogao bi neko da se seti starih planova. Da odvlacimo sante u pustinjske predele ili da cekamo Gejtsove vakcine?