Hladnoratovska testiranja atomskih bombi uticala su na vremenske prilike, tvrde naučnici

Poplava nuklearnih proba tokom Hladnog rata i trke u naoružanju imala je veliki uticaj na vremenske prilike širom planete, povećavajući količinu padavina hiljadama kilometara daleko od mesta testiranja, otkriva nova studija.

Analizirajući stare podatke napravljene u istraživačkoj stanici u Škotskoj u vreme kada je Hladni rat bio na vrhuncu, tim naučnika je upoređivao svakodnevne promene električnog naboja u oblacima usled oslobađanja „veštačke radioaktivnosti“ nastale zbog nuklearnih proba, odnosno – pokušali su da utvrde da li su ova testiranja uticala na atmosferske padavine. Rezultati njihovih analiza objavljeni su u časopisu Physical Review Letters. 

Podaci pokazuju da, recimo, u periodu između 1962. i 1964. godine – u vreme Kubanske raketne krize tokom koje su Sjedinjene Države i bivši Sovjetski Savez izveli više stotina proba atomskih bombi – u danima sa višom radioaktivnošću, količina padavina bila veća u proseku za 24 odsto, a oblaci su i „vizuelno bili gušći“.

„Naučnici su u periodu Hladnog rata proučavali kako oslobađanje radioaktivnosti utiče na obrasce atmosferskih kretanja. Sada smo iskoristili te podatke da bismo utvrdili kako je to uticalo na količinu padavina“, objašnjava Džil Harison, rukovodilac studije i profesor fizike na Univerzitetu u Redingu.

Mada su probe atomskih bombi vršene u udaljenim delovima sveta, pustinjama i nenaseljenim ostrvima, nuklearna eksplozija je jonizovala atmosferu i proizvodila električni naboj koji je mogao da utiče na vremenske prilike hiljadama kilometara od mesta eksplozije, tvrde istraživači.

Od prvog uspešnog testa u leto 1945. godine, širom planete eksplodirano je oko 2.058 nuklearnih bombi – uključujući tu i dve američke bombe koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki – podaci su Udruženja za kontrolu oružja. Mada su u većini slučajeva vršene podzemne eksplozije, ipak je više od 500 izvedeno u atmosferi u periodu između 1945. do 2017. godine.

Hladni rat i trka u naoružanju su navodno završeni raspadom Sovjetskog Saveza, ali nuklearni testovi nisu prestali, a nove analize bi mogle da rasvetle sve ekološke štete koje su one nanele. Isto istraživanje bi moglo da pomogne i u oblasti geoinženjerstva i ukaže na mogućnosti upotrebe elektriciteta da bi se uticalo na atmosferske prilike.

„Usijana politička atmosfera Hladnog rata dovela je do trke u nuklearnom naoružanju i napetosti u celom svetu. Decenijama kasnije, sreća u nesreći je da će nam ove promene koje su izazvale u atmosferi, omogućiti da uvidimo kako električni naboj utiče na kišu“, navode istraživači.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 15. maj 2020, 08:47) - anonymous [neregistrovani]

Test

Vrsili bi oni i danas testove nego im zabranise vanzemaljci. Zadnji testovi su bili francuski kada je u planu bilo 6 testova ali su prekinuti posle treceg. Narod tamosnji u Australiji, Novom Zelandu i Polinezinji se pobunio. Ali neki poznati analiticari kazu da su im pripretili gore pomenuti.Alieni.

(petak, 15. maj 2020, 05:53) - anonymous [neregistrovani]

Polinezija...

Greska.. Izvinjavam se. Da Polinezija. Uzas u svakom slucaju. Secam se da smo potpisivali ovde u Holandiji i da smo skupili dovoljno potpisa.. Ali nista nije vredelo..

(četvrtak, 14. maj 2020, 22:51) - Sneza [neregistrovani]

RE: Idiotizam

Nije Peloponez (Grcka) nego Polinezija

(četvrtak, 14. maj 2020, 22:49) - anonymous [neregistrovani]

Ovo

Ovo je luda planeta . Ljudi su najgori i najgluplji ,uništavaju sami sebe.

(četvrtak, 14. maj 2020, 20:19) - anonymous [neregistrovani]

Трачак светла на крају дугог тунела?

"Исто истраживање би могло да помогне и у области геоинжењерства и укаже на могућности употребе електрицитета да би се утицало на атмосферске прилике..." Ово је можда први пут да се отворено помене геоинжењерство као "могући извор" утицаја на атмосферске прилике. Прилично стидљиво и маргинално, међутим то не умањује непобитну чињеницу да се не може водити иоле озбиљнији разговор о данашњим атмосферским приликама и климатским променама уопште, уколико се не проговори отворено о геоинжењерству у последњих 60+ година и свему што се у то име предузима данас. Човечанство заслужује да зна истину али и да преузме одговорност за учињено.

(četvrtak, 14. maj 2020, 19:41) - anonymous Gruja [neregistrovani]

Hmmm

"у периоду између 1962. и 1964. године – у време Кубанске ракетне кризе током које су Сједињене Државе и бивши Совјетски Савез извели више стотина проба атомских бомби"

Sad mi je jasno zasto me ponekad obuzima ludilo. Rodjen sam u tom periodu. Radioaktivnost je to breee

(četvrtak, 14. maj 2020, 19:00) - anonymous [neregistrovani]

Hladnoratovska testiranja

Treći svetski samo što nije izbio,a ovo laprdaju tek o hladnom ratu
Jad,čemer i beda svetske politike

(četvrtak, 14. maj 2020, 17:44) - anonymous [neregistrovani]

Idiotizam

Bas lepo. Testiras atomske bombe po majci Zemlji!!?? Pa to mogu samo ludaci. Usput bacis na poneki grad i ljude ( Hirosima....) Pisali smo peticije par decenija unazad da Francuuzi ne izvrse nuklearne probe u Peloponezu ako se ne varam!? Ma nista. Ko nas pita. Bacimo mi par bombi, sta nas briga za ljude, okeane, ribe , prirodu!! Pa narano da ima uticaja na sve. Klimu, zdravlje... Samo vi bacajte. Ali strasno je sto priroda ne kaznjava samo pocinioce, vec sve nas.