I Njujorčani videli sneg u maju

Polarni vorteks koji se tokom zime nije „javljao“ stanovnicima Njujorka, odlučio je da donese pahulje u američku metropolu ovog vikenda.

Vazdušna struja koja kruži 20 kilometara iznad Severnog pola zove se polarni vorteks i uzrokuje vrlo niske temperaturi u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Ipak, prošle zime vorteks kao da je bio na odsustvu – zima je bila veoma blaga. Da ga ne bi zaboravili pojavio se u maju i nad Njujork nadneo snežne oblake. 

U petak je zabeležena rekordno niska temperaturi na severoistoku SAD. Sneg je pao u delovima država Njujork i Masačusets, pahulje su videli stanovnici Bostona i Njujorka.

Njujork post prenosi da su Central parku sneg viđen prvi put posle skoro pola veka – poslednji put padao je 1977. godine i to upravo 9. maja.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 10. maj 2020, 23:13) - dan [neregistrovani]

Istina

Severna Amerika ima specifični raspored lanina od severa ka jugu pa je čest prodor hladnog vazduha sa severa. U Evroaziji su planine zapad-istok pa je to teže moguće !

(nedelja, 10. maj 2020, 21:27) - anonymous [neregistrovani]

Hoće to...

Da li zaista neko veruje u izmišljene pojmove poput "polarnog vorteksa"? Šta je sledeće na meniju iz geoinžinjerske kuhinje?

(nedelja, 10. maj 2020, 16:46) - anonymous [neregistrovani]

Sta sneg

Ma nije samo New York, evo ga i u Torontu. Vec dva dana je ispod nule svako jutro, ovo nije za coveka.