Voli mleko, zeleniš i blatnjave kupke - beba Apolon se sprema za samostalan život

Očaravajuće slike malog nosoroga koji uči o tome kako se suočiti sa realnim svetom, stižu iz Afrike. Mladunče nosoroga po imenu Apolon, čuvaju i neguju, pošto su ga spasili, volonteri jednog prihvatilišta.

Apolon pripada ugroženoj vrsti crnih nosoroga i o njemu, dok se ne steknu uslovi za puštanje u prirodno stanište, brigu vode u organizaciji "Sheldrick Wildlife Trust", pošto je ostao bez majke. 

Ne nedostaje mu ljubav onih koji ga paze, kupaju redovno i to blatom (tako treba), hrane i igraju se s njim.

U ovoj organizaciji su do sada očuvali i u divljinu pustili 17 beba nosoroga koji su ostali bez roditelja.

Nosorozi su ugroženi kao rezultat krivolova, odnosno zbog svog roga, koji se u tradicionalnoj medicini koristi zbog navodnih zdravstvenih koristi za ljude. 

"Apolon uživa u rutini, poznatim licima i poznatom okruženju. Većinom ujutro, on počinje svoj dan rano, izlazeći iz svoje prostorije koja je dovoljno topla i koja ga štiti od neprijatelja tokom noći i krene lagano da šeta po dvorištu. Onda uživa u doručku. Budući da je siroče i to staro samo šest meseci, naši čuvari za sada uspešno ispunjavaju roditeljsku ulogu i uz Apolona su svakog trenutka", kaže Rob Brendford, izvršni direktor fonda za zaštitu divljih životinja "Sheldrick Wildlife Trust".

Lekovite kupke 

Apolon svakodnevno u pratnji čuvara šeta po prirodnom staništu koje će biti njegov budući dom, kako bi se upoznao sa okruženjem i životinjama sa kojima će tada biti u kontaktu.

Voli da jede zeleno povrće i uživa u mlečnim obrocima. Obožava i da trči uz peščanu obalu reke gde često šeta. 

Iako se čini da nosorozi imaju debelu kožu, zapravo su relativno osetljivi. Zato su raskošne blatne kupke Apolonu jako važne. One mu pomažu da reguliše temperaturu, štite ga od iritantnih insekata, i pomažu da mu kože bude mekana i nežna.

U organizaciji za zaštitu životinja navode da, zahvaljujući donacijama širom sveta, imaju privilegiju da čuvaju i štite Apolona dok mu ne dođe vreme za život u divljini.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 07. maj 2020, 05:13) - anonymous [neregistrovani]

*****

Divan je, svaka čast čuvarima. Imaju plemenit posao.