Konačno "uslikan" posle 150 godina - mrki medved prošetao parkom na severu Španije

Mrki medved primećen je kako prolazi kroz slabo naseljen predeo severozapadne Španije, prvi put posle 150 godina, zahvaljujući nizu postavljenih kamera i uz malo sreće.

Snimci životinje dobijeni su zahvaljujući kamerama koje je postavila ekipa koja je snimala film Planina ili smrt u nacionalnom parku "Invernadeiro" u provinciji Galicija. 

Ovo područje je stanište vukova, jelena i divljih svinja, i veruje se da je ovo prvi put da je mrki medved viđen nakon više od jednog veka.

"Medved, mužjak starosti između tri i pet godina, verovatno je prvi koji je prošao kroz ovu regiju u poslednjih 150 godina. Godine očuvanja prirode u nacionalnom parku, omogućile su mu da postane pogodno stanište za mrkog medveda", navode u producentskoj kući "Cajtun films".

Prema mišljenju lokalnog stanovništva, medved je verovatno proveo čitavu zimu u parku - nakon što je krenuo na jug.

Mrki medvedi su zaštićena vrsta u Španiji od 1973. godine. U nastojanju da konsoliduju populaciju medveda na Pirinejima između Francuske i Španije, poslednje dve decenije dovedeni su medvedi iz Slovenije.

Jedan od medveda - poznat kao Gojat, što na domaćem dijalektu znači „dečko", naljutio je poljoprivrednike na severozapadu Katalonije zbog uznemiravanja konja, ovaca i koza i rušenja košnica.

Smatra se da je Gojat odgovoran i za niz nedavnih napada na ovce u susednom regionu Aragon, gde postoje inicijative za njegovo uklanjanje iz tog područja.

broj komentara 0 pošalji komentar