Rupa u ozonskom omotaču nestala, ali ne zbog pandemije

Ogromna rupa koja se u martu otvorila u ozonskom omotaču iznad Arktika sada se ponovo zatvorila, ali naučnici Ujedinjenih nacija naglašavaju da ovo nema nikakve veze sa pandemijom kovida 19.

Gubitak ozonskog omotača dostigao je „rekordni nivo“ u martu, a stručnjaci su objavili da je površina rupe oko tri puta veća od površine Grenlanda. Međutim, baš kako je iznenada nastala, tako se iznenada i zatvorila.

Naučnici iz Svetske meteorološke organizacije UN navode da su prolećni fenomen pokrenule supstance koje oštećuju ozon i koje su još uvek prisutne u atmosferi, ali i veoma hladna zima koja je vladala u stratosferi.

„Kombinacija ova dva faktora dovodi do naglog i masovnog oštećenja ozonskog omotača, ovog puta mnogo jačeg nego što je zabeležen 2011. godine. Sada se sve vraća u normalu... Rupa u zonskom omotaču je nestala“, objasnila je predstavnica UN Klara Nulis na konferenciji za medije u Ženevi.

Ovako brz oporavak ozonskog omotača mnoge je naveo da petpostave kako je smanjenje zagađenosti vazduha do koga je došlo zbog pandemije kovida 19 bilo uzrok ove pojave, ali ta teorija je odmah odbačena.

„To nikako nije povezano za pandemijom“, navela je Nulis.